Huopakattoremontin lisäksi saat meiltä paljon muuta
Huopakatto on hyvältä näyttävä ja luotettavan tiivis katto, mikä kestää jopa neljän vuosikymmenen ajan. Huopakatto sopii melkein minkä tahansa rakennuksen katoksi, sillä sitä on helppo muokata, ja se on tarpeeksi vedenpitävä myös tasakatolle asennettuna. Huopakaton hinta asennettuna on varsin kohtuullinen, sillä uuden huopakaton asennus ei vie kauaa aikaa, ja huopavuodat – ne kaikista laadukkaimmatkin – ovat mukavan edullisia. Vanhaa ja kulunutta huopakattoa ei kannata kauaa katsella, koska meidän kauttamme saat uusittua sen varsin kilpailukykyisellä hinnalla. Vanha, sammaleinen, saumoistaan huonokuntoinen huopakatto voi vuotaa, mikä aiheuttaa katon alle kalliisti korjattavia vaurioita. On parempi torjua tällaiset laho- tai esimerkiksi homevauriot, ja uusia katto hyvissä ajoin.
Me uusimme kaikenlaisten rakennusten katot, eli voit tilata meiltä myös teollisuushallin, liikekiinteistön tai vaikkapa korkean toimistorakennuksen kattoremontin. Luonnollisestikin palvelemme kaikkia yksityisasiakkaita ympäri Suomen, joten ota yhteyttä, jos omakotitalosi, kesämökkisi tai esimerkiksi piharakennuksesi huopakattoa kaipaa uusimista. Olipa kattosi tiivissaumakatto, kolmiorimakatto tai vaikka palahuopakatto (eli bitumipaanukatto), saat meiltä kaikki sen tarvitsemat toimenpiteet. Myös huopakattoa tulee säännöllisesti huoltaa, jos tahtoo sen kestävän mahdollisimman pitkään. Katto tulee puhdistaa kaikista roskista ja epäpuhtauksista, mitkä jouduttaisivat sen sammaloitumista. Lisäksi katto saattaa tarvita sammalenpoistokäsittelyä, pinnoitteen uusimista tai lumenpudotusta. Vuosien vieriessä erilaiset rasitukset saattavat aiheuttaa korjaustarpeita. Olemme silloinkin olemassa sinua varten: ota yhteyttä, niin toteutamme katon paikkauksen tai esimerkiksi vuotavien rännien korjauksen. Erityisen huomion arvoista on, että jokaisen kattotyömme yhteydessä tarjoamme koko katon kunnon käsittävän kattotarkastuksen. Tarkastettuamme katon, voimme raportoida muista mahdollisista korjaus- ja huoltotarpeista tai antaa muita vinkkejä katon ylläpitoon. Saatamme esimerkiksi suositella kattoa eniten roskaavien puiden poistamista tontilta – varsinkin, jos puut ovat niin lahoja, että ne uhkaavat kaatua katolle tuulella. Kaikkiin kattotöihimme huopakattoremontista kattokaivojen lämpövastuksien uusimiseen saa kauttamme rahoituksen, ja yksityisasiakkaalla on mahdollisuus hyödyntää kotitalousvähennystä.
Huopakattoremontit kaikkialla Suomessa
Asikkala, Askola, Espoo, Fiskars, Forssa, Hamina, Hanko, Hartola, Hattula, Hausjärvi, Heinola, Helsinki, Hirvensalmi, Hollola, Hyvinkää, Hämeenlinna, Iitti, Inkoo, Janakkala, Joutsa, Jyväskylä, Järvenpää, Karjaa, Karkkila, Kauniainen, Kerava, Kirkkonummi, Kittilä, Kotka, Kouvola, Kuopio, Kuusamo, Lahti, Lapinjärvi, Levi, Lohja, Loppi, Loviisa, Mikkeli, Myrskylä, Mäntsälä, Mäntyharju, Nokia, Nummi-Pusula, Nurmijärvi, Pornainen, Pukkila, Raasepori, Riihimäki, Sipoo, Siuntio, Tampere, Turku, Tuusula, Vantaa, Vihti.
Bitumikatto kestää hyvin erilaisia rasituksia
Tämän päivän bitumikatot kestävät erittäin hyvin erilaisia rasituksia, myös aurinkoa ja sammaleita, joita on opittu pitämään huopakaton pahimpina vihollisina. Katon elinkaari voi olla jopa yli 40 vuoden pituinen, kun annat meidän asentaa katollesi laadukkaita huopavuotia. Jatkossa kattoa on huollettava, jotta se kestäisi paremmin auringon kuivattavaa vaikutusta, ja jotta sammalet eivät alkaisi haurastuttaa sitä. Pinnoite on suuressa roolissa katon suojaamisessa. Pinnoite auttaa kattoa hylkimään kasvustoja ja olemaan kuivumatta, vaikka aurinko paistaisi pilvettömältä taivaalta. Siinä vaiheessa, kun katon suojapinnoite ei ole enää entisensä vaan on kulunut pois paljastaen bitumin, on pinnoite uusittava. Uusi pinnoite voi lisätä katon elinkaarta jopa parilla kymmenellä vuodella, joten kyseessä on varsin kustannustehokas huoltotoimenpide.
Valitse sinäkin tällainen rasituksensietokykyinen, luotettavan tiivis ja koko rakennukselle tyylikkään silauksen antava katto. Meiltä uuden huopakaton asentaminen sujuu taidokkaasti, myös siinä tapauksessa, että se asennetaan liimaamisen sijaan hitsaamalla. Asennamme myös perinteikkäät kolmiorimakatot, joiden asennus tapahtuu kolmionmuotoisten rimojen avustuksella. Voit valita rakennuksesi uudeksi katoksi myös ilmaa puhdistavan tiivissaumakaton. Omakotitalon, kerrostalon tai esimerkiksi teollisuuslaitoksen katto voi nimittäin puhdistaa ilmaa typpioksideista, jos sen pinnoitteessa on titaanidioksidia. Ilmassa olevat saasteet muuttuvat auringon ja titaanioksidin kanssa katon pinnalla oleviksi nitraattikertymiksi, mitkä sade huuhtoo pois katolta. Nitraattikertymät ovat tyystin vaarattomia. Sanotaan, että jos omakotitalon katolle asennetaan tällaisella pinnoitteella varustettu katto, se puhdistaa ilmaa saasteista yhtä paljon kuin perheen yksityisautoilu ehtii sitä vuodessa tuottamaan. Yksi vaihtoehto lisää on kiviteräskate, mikä muistuttaa tiilikattoa ollen vähintäänkin yhtä hiljainen ja tyylikäs. Edellä mainittujen vaihtoehtojen lisäksi voit valita myös laattakaton, eli bitumipaanukaton. Se tosin vaatii tavallisia huopakattoja jyrkemmän alustan, mutta kattokulman muutos ei ole meille temppu eikä mikään.
Pinta- ja aluskermi vaihdetaan yleensä yhtä aikaa
Kun aumakatto, tasakatto, pulpettikatto tai esimerkiksi harjakatto on uusittu toimestamme, on se viimeisintä yksityiskohtaa myöten oikein tehty. Yksikään sauma ei vuoda, ilmanvaihtoputket on huolella eristetty ja tiivistetty, ja jokainen huopakattonaula on omalla paikallaan. Myös aluskermi on toimintavalmiudessa, ja katolla ovat vähintäänkin kaikki rakennusmääräysten mukaiset kattoturvatuotteet. Aluskermi on tärkeä osa myös huopakattoa, sillä se estää katon alla olevia rakenteita kastumasta, jos katto alkaa vuotaa piipun juuresta, saumasta, kattoon tulleesta reiästä tai vaikkapa lumen rasittaman jiirin kohdalta. Aluskermi estää veden pääsyn alusrakenteisiin, joten lyhytaikainen huopakattovuoto on korjattavissa ilman kosteusvaurioiden kunnostamista. Aluskermi kestää suurin piirtein saman verran kuin pintakermi, niinpä ne on syytä vaihtaa yhtä aikaa.
Joskus huopakatossa, kuten muissakin kattomateriaaleissa, voi olla mahdollista kevyempi kattoremontti. Jos kaikki alusrakenteet ovat hyvässä kunnossa, ei niitä tarvitse kattoremontin yhteydessä aina vaihtaa. Kun rakennukseen uusitaan pelkkä vesikatto, tarkoittaa se matalampia kustannuksia kuin normaalin kattoremontin yhteydessä, mutta tällainen ratkaisu on mahdollista vain silloin, jos alusrakenteet vaikuttavat sellaiselta, että se kestää vielä ainakin seuraavat 40 vuotta. Katon alla sijaitsevissa eristeissä tai puurakenteissa ei saa olla vaurioita. Mikäli puurakenteissa on lahoa, pitää ne uusia, eikä myös märkiä – mahdollisesti myös homeisia – eristeitä kannata jättää vaihtamatta.
Bitumikaton uusiminen onnistuu kaikista lyhyimmässä ajassa ja kaikista matalimmin kustannuksin, jos vanha katto on mahdollista jättää purkamatta. Palahuopa- tai tiivissaumakaton päälle voidaan alkaa rakentaa uutta kattoa, jos vanhan katon rakenteissa ei ole mitään vikaa. Uusi katto voi olla tiivissaumakatto, palahuopakatto tai vaikka peltikatto, jos kaipaat tällaista vaihtelua. Koska vanha huopakatto jää toimimaan uuden katon alusrakenteena, tulee sen olla mahdollisimman tiivis. Huonokuntoiset saumat on siis tiivistettävä, ja mahdolliset kattoreiät paikattava. Lisäksi vanhan katteen pinta on harjattava huolella, jotta kattojen väliin ei jäisi vettä kerääviä roskia ja epäpuhtauksia.
Tasakatosta pääsee eroon melko helposti
Jos tasakatto on alkanut kyllästyttää, ei sinun tarvitse muuttaa pois rakennuksesta. Tasakatosta pääsee eroon melko helposti, sillä tasakatto voidaan purkaa, ja sen tilalle voidaan rakentaa harjakatto, pulpettikatto tai vaikka mansardikatto. Jos rakennus on käynyt ahtaaksi, ei sinun silloinkaan ole välttämätöntä laittaa asuntoa myyntiin: kylmä ullakko voidaan ehkä ottaa asuinkäyttöön toteuttamalla katon korotus ja ullakon tai vintin eristys. Halusitpa katon korotusta tai katon harjakulman muutosta, ota yhteyttä meihin päin – osaamme toteuttaa alusta loppuun myös tällaiset laajamittaiset ja normaalista poikkeavat kattosaneeraukset. Autamme tarvittaessa myös lupa-asioiden kuntoon saattamisessa, sillä tällaisia rakennuksen ulkonäköä radikaalisti muuttavia töitä ei useinkaan voi tehdä ilman rakennus- tai toimenpidelupaa.
Huopakatto on ainut katto, mikä voi olla tasakatto. Tasakatot olivat muotia 1960-luvulla, mutta enää niitä ei juuri rakenneta, ja moni vanhan tasakaton omistaja päättää muuttaa kattomuotoa viimeistään katon tullessa siihen kuntoon, että se on aika uusia. Tasakatoissa on monia huonoja puolia, kuten se, että veden poistuminen katon päältä on riippuvainen kattokaivojen toiminnasta. Kattokaivojen kuntoa pitääkin seurata aktiivisesti. Syksyllä, kun puut pudottavat lehtensä, kattokaivon veto on hyvä tarkastaa vaikka viikoittain. Jos kattokaivo menee tukkoon, katolle jää seisovaa vettä, ja jopa tiivissaumakaton tiivistäkin tiiviimmät saumat uhkaavat ruveta vuotamaan. Kattovuoto voi yllättää myös lumisena vuodenaikana, jos kattokaivo pääsee jäätymään. Kattokaivoihin kannattaakin asennuttaa lämpövastukset, jotta saumavuodoilta vältyttäisiin myös talvella ja keväällä. Tasakaton omistajan tulee seurata muiden kattojen omistajia tarkemmin myös katolle satavan lumen määrää ja koostumusta. Lumi ei pääse valumaan lapetta pitkin alas, joten liian painavaksi äitynyt lumitaakka pitää poistaa hartiavoimin. Me toteutamme kaikkien kattojen lumenpudotukset ympäri maan, joten katolle ei tarvitse kiivetä omin päin. Saat kauttamme kaikki muutkin kattohuollot, joiden avulla tasa- tai satulakatto pysyy paremmassa kunnossa koko käyttöikänsä ajan.
Eristeiden vaihto ja uusiminen on mahdollista toteuttaa bitumikattoremontin yhteydessä
Katon uusimiseen on helppoa ja taloudellisesti järkevää yhdistää monia muita kattotöitä, kuten vaikkapa yläpohjan lämpöeristeiden vaihto tai niiden lisääminen. Samaan syssyyn katemateriaalin vaihdon kanssa voidaan toteuttaa myös kattoturvatuotevalikoiman tai katon varustetason päivittäminen. Uutta kattoa ei kannata pilata ruosteisilla tai epäkuntoisilla kattovarusteilla. Uudet kattoturvatuotteet, kuten lapetikkaat, kulkusillat ja putoamissuojat, sulautuvat kauniisti kattoon pitäen sen kaikin puolin toimivana ja turvallisena. Kannattaa miettiä kaksi kertaa, ennen kuin asentaa katolle takaisin ruosteisia rännejä tai alastuloputkia. Ruosteisten, vääntyneiden tai muutoin vaurioituneiden sadevesijärjestelmän osin käyttöaika ei ole enää pitkä, ja niiden toimintavarmuus on epävarma. Uudet vesikourut ja alastuloputket toimivat taas noin 40 vuotta vieden kaikki vedet kauas talon rakenteista. Kattokaivojen käyttöikä on hieman lyhempi: ehkä vain 30 vuotta. Katolle voidaan asentaa myös aurinkopaneeleita, kattoluukku, kattovalokupu, pulupiikkejä, alipainetuuletin tai esimerkiksi erilaisia asunnon ilmanvaihtoon vaikuttavia hormeja ja poistoputkia.
Miksi katon alle kannattaa lisätä eristeitä? Tai miksi eristeet pitäisi kokonaan vaihtaa? Kaikkien yläpohjan eristeiden vaihtaminen on tarpeellista silloin, jos katto on vuotanut, ja eristeet ovat märkinä. Tällainen voi aiheuttaa hometta, ja pilata asunnon sisäilman laadun. Eristeet voidaan vaihtaa kokonaan myös silloin, jos vanhojen ja hengittämättömien eristeiden tilalle tahdotaan laittaa ekologiset, hengittävät puhallusvillat. Vanhoja eristeitä ei ole välttämätöntä poistaa katon lisälämmöneristyksen takia, jos ne ovat kuivia. Katon lisälämmöneristystä kannattaa harkita, jos eristeitä ei ole tarpeeksi paljon, sillä eristeistä on paljon hyötyä. Eristeet vähentävät energiankulutusta, joten asumiskustannukset ja asumisesta aiheutuva ympäristökuorma pienenevät. Lisäksi saumavuotojen ja kattojään määrä tulee vähenemään, sillä katon läpi karkaava lämpö on molempien takana. Jopa viidennes lämmöstä karkaa yläpohjan kautta, ja lämpö saa katolla olevan lumen sulamaan. Lumen alla oleva sula vesi voi päästä läpi katon saumoista, varsinkin, jos lunta on painava lasti – tai jos osa vedestä on jäätynyt katon reunalle niin, ettei vesi enää pääse valumaan räystäskouruihin.
Uutta kattoa ei tarvitse maksaa kerralla
Se, mikä on uuden bitumikaton hinta asennettuna, selvitetään paikan päällä. Uuden katon hintaan on vaikuttamassa todella monta eri tekijää, joten tarjousta ei kannata laskea näkemättä kattoa. Esimerkkejä asioista, mitkä vaikuttavat kattoremontin hintaan, ovat katon muoto ja kaltevuus, katon koko ja katolla sijaitsevien läpivientien ynnä muiden yksityiskohtien määrä. Katon muoto ja kaltevuus vaikuttavat siihen, kuinka nopeaa tai hidasta ja haasteellista katon asentaminen on. Katon koolla on väliä sekä työtuntien määrää että pinta- ja aluskermin menekkiä laskettaessa. Runsaat läpiviennit ja muut yksityiskohdat hidastavat hieman kattoremontin etenemisvauhtia – eivät mitenkään merkittävästi, mutta kuitenkin sen verran, että asia on otettava huomioon. Kattoremontin hintaa arvioitaessa katon rakenteiden kunnolla on varsin suuri merkitys. Mitä enemmän uusittavaa ja kunnostettavaa katon alla on, sitä enemmän aikaa kattosaneeraukseen kuluu – eivätkä lisääntyneet korjaustarpeet voi olla vaikuttamatta huopakaton uusimisen hintaan.
Kattoremontti tehdään aina avaimet käteen -pakettina, eli alkukatselmuksen jälkeen esittämämme tarjous kattoremontin hinnasta pitää sisällään niin suunnittelutyön, toteutuksen, kaikki materiaalit ja rahtikustannukset kuin myös loppusiivouksesta ja jätehuollosta aiheutuvat kulut. Ammattitaitoisesti tehdylle asennustyölle on helppoa myöntää pitkä takuu, ja myös materiaalien ja uusien kattotuotteiden omat takuut pysyvät voimassa.
Huopakattoremontille voi hakea kauttamme myös rahoitusta, joten katon uusimista ei ole pakko maksaa kerralla. Remonttilainan ansiosta saat urakalle haluamasi pituisen maksuajan. Kotitalousvähennys on tapa pienentää kesämökin tai omakotitalon kattoremontin kustannuksia entisestään – ehkä jopa parilla tuhannella eurolla!
Huopakaton tarkastus paljastaa mahdolliset paikkaustarpeet
Huopakatoista pitkän kokemuksen omaavat ammattilaisemme kertovat mielellään lisää siitä, miten juuri sinun kattoasi kannattaa huoltaa tai kunnostaa, jotta se saavuttaisi mahdollisimman pitkän käyttöiän. Saat kuulla asiantuntevan arvioin kattosi kunnosta ja sen kenties vaatimista kattotöistä jokaisen tekemämme kattotyön yhteydessä – ja vieläpä aivan ilmaiseksi. Tilaa meiltä mikä tahansa huopakattotyö, vaikkapa kaksi kertaa vuodessa tarvittu katon ja sadevesijärjestelmän puhdistus, niin sinulle tarjotaan tällainen kattotarkastus kaupan päälle.
Säännöllisten, mieluiten joka kevät ja syksy tehtävien kattotarkastusten ansiosta kaikki muutokset ja vauriot havaitaan ajoissa. Kattoreiän ei tarvitse olla kovinkaan suuri, kun se jo voi johtaa erilaisiin kosteus-, laho- ja homeongelmiin bitumikaton alla. Kattotarkastusten ansiosta saumat, läpiviennit, kattoreiät ja katon läpiviennit tulevat tiivistettyä ennen, kuin katon alle pääsee (ainakaan merkittäviä määriä) kosteutta. Kattotarkastuksen yhteydessä tarkistetaan myös katon rakenteiden kunto (mikäli mahdollista) ja kaikkien katon varusteiden toiminta sekä niiden kiinnitysten tukevuus. Jos katto on aika esimerkiksi pinnoittaa uudelleen, saat siitäkin meiltä tarjouksen.
Huopakattohuollot tottunein ottein
Edellä mainittu kattotarkastus on tärkein huopakaton huolto. Tärkeää on myös katon puhdistus. Sitäkin tarvitaan kaksi kertaa vuodessa, jotta lika ei pinttyisi kattoon, ja jotta roskat eivät varjostaisi kattoa pitäen sitä pitkiä aikoja kosteana. Likaiselle, kostealle katolle kasvaa helposti myös sammaleita, mitkä heikentävät kattohuovan kuntoa. Katon peruspuhdistus on parasta hoitaa ilmapuhaltimella, kun taas katolle jo ilmaantuneet sammalet kannattaa poistaa kemiallisesti. Käyttämämme sammalenpoistoaine tuhoaa kaikki kasvustot, vaan ei huopakattoa.
Teemme kaikki omakotitalon, rivitalon, kerrostalon tai kesämökin bitumikaton huollot tottunein ottein. Muistamme, että kattohuopa on herkästi vaurioituva, ja toimimme sen mukaisesti. Juuri tästä syystä emme harjaa huopakaton pintaa, sillä harjakset voisivat vaurioittaa bitumikaton suojapinnoitetta. Suojapinnoite on tärkeässä roolissa katon suojaamisessa kaikenlaisilta ulkopuolisilta rasituksilta. Suojapinnoite estää aurinkoa kuivattamasta katteen pintaa niin, että se alkaisi halkeilla. Suojapinnoite auttaa kattoa myös torjumaan sammaleita ja kestämään paremmin erilaisia mekaanisia tai kemiallisia rasituksia. Suojapinnoite voidaan uusia katon ollessa palvellut noin 20 vuotta. Ensin katto tiivistetään, sitten se pestään (ja tarvittaessa käsitellään sammalenpoistoaineella). Puhtaalle ja kuivalle katolle levitetään uusi bitumikattopinnoite. Tällaista urakkaa ei kuitenkaan kannata tehdä, jos katon alle on jo ehtinyt syntyä kosteuden aiheuttamia vaurioita. Vauriot pitää kunnostaa; voi olla, että koko katto on järkevintä uusia.
Katon puhdistuksen, sammalenpoiston ja pinnoituksen lisäksi suoritamme myös talven aikana tarvittavat kattohuollot: jään poiston ja lumen pudotuksen huopakatolta. Jää sulatetaan katolta, kattokaivoista ja räystäskouruista kuuman vesihöyryn avulla. Lumen pudotukseen käytetään lapioita ja lumentyöntimiä, mutta olemme tarkkoja siitä, ettemme vahingossa tule rikkoneeksi niillä huopakaton pintaa tai sen yksityiskohtia