NÄYTTÄVÄ JA EHJÄ KATTO HUOMATAAN
Korjaamme, paikkaamme ja remontoimme kattosi korkealla ammattitaidolla!

Luota tähän kattofirmaan kaikissa kattotöissä – korkea laatu on meille itsestäänselvyys

Olemme kattofirma niin tiilikatoille, peltikatoille ja huopakatoille kuin esimerkiksi alumiini- sekä kuparikatoillekin. Lisäksi saat kauttamme myös varttikattotyöt lain sallimissa puitteissa – korjatahan varttikattoa ei enää saa, mutta pesu ja pinnoitus jatkavat muutoin hyväkuntoisen varttikaton käyttöikää vielä pitkälle tulevaisuuteen. Katon varusteleminen ja kattovarusteiden huoltaminen sekä korjaaminen ovat tietenkin osa monipuolista palveluvalikoimaamme. Jos tahdot katollesi aurinkopaneeleita, uusia kattoturvatuotteita tai esimerkiksi kattoikkunan, ota yhteyttä! Meihin voit luottaa myös katon alla tarvittavien töiden suhteen, sillä osaamme toteuttaa kaikki kattorakenteisiin, lämpöeristeisiin, aluskatteeseen ja välikaton ilmanvaihtoon liittyvät toimenpiteet. Korjaamme notkolle painuneet katot, lahonneet aluslaudoitukset, vuotavat räystäät, revenneet aluskatteet ja kaikki kondenssiveden aiheuttamat kosteushaitat. Jotta kondenssivettä ei enää esiintyisi, teemme tarvittavat muutokset katon alla.

Yksi syy asioida meidän taitavien ja tarmokkaiden ammattilaistemme kanssa on kotitalousvähennys. Kotitalousvähennys laskee kattotöidemme muutenkin edullisia kustannuksia merkittävästi. Kattotöille voi halutessaan hakea myös rahoitusta, eli katon korotusta, aluskatteen vaihtoa tai muuta urakkaa ei ole pakko maksaa kerralla. Valitse omaan talouteesi sopivin kuukausierä, niin voit maksaa tiilikattotyöt, peltikattotyöt tai huopakattotyöt oman aikataulusi mukaisesti. Kattotyöt kannattaa tilata meiltä jo siitä syystä, että meiltä saa kattotarkastuksen ilmaiseksi jokaisen työtilauksen yhteydessä. Omakotitalon, rivitalon ja muiden rakennusten katot on hyvä tarkastaa puolen vuoden välein, jotta katteeseen mahdollisesti ilmaantuneet uudet vauriot tulisivat ajoissa havaituiksi ja kunnostetuiksi. Mitä nopeammin vaurioitunut katto päästään korjaamaan, sitä edullisemmin se onnistuu. Kattotarkastuksen yhteydessä arvioidaan myös tarve toteuttaa joitain kattohuoltoja, kuten maalata katto tai puhdistaa sen sadevesijärjestelmä roskista. Kattotarkastuksen jälkeen saat kattavan selonteon kattosi kunnosta ja siitä, mitä sille kannattaisi tehdä nyt tai lähitulevaisuudessa.

Kattotyöt

Yläpohjan kuivuus varmistetaan aluskatteella ja kunnollisella ilmanvaihdolla

Toimivassa yläpohjassa (eli katon alapuolisissa osissa) ei esiinny kosteutta tai kosteuden aiheuttamia laho- ja homevaurioita, sillä ilma vaihtuu tehokkaasti kaikkina vuodenaikoina. Jos vesikatto sattuisi vuotamaan, ohjaisi aluskate vedet suoraa päätä kohti räystäitä. Aluskate kuuluu niin tiilikaton, huopakaton kuin peltikatonkin alle, ja sen kunto kannattaa varmistaa puolen vuoden välein, jotta esimerkiksi seisovat vesimassat eivät pääsisi heikentämään sen kuntoa.

Ilma vaihtuu tuuletusaukkojen kautta

Jotta kaikki ylimääräinen lämpö ja kosteus saadaan pois katon alta, on ilman vaihduttava tehokkaasti. Harjan tuuletusaukkojen kautta lämpö ja vesihöyry poistuvat, ja uutta ilmaa tulee tilalle räystäiden tuuletusaukkojen kautta. Jos harjalla ei ole tuuletusaukkoja tai katto tuulettuu muutoin huonosti, voidaan asiaa auttaa harjatuulettimien avulla. Tarvittaessa katon läpi voidaan asentaa kulkemaan muitakin ilmanvaihtoputkia, mitkä tehostavat ilman vaihtumista tiilikaton, huopakaton tai peltikaton alla.

Tuuletusaukoista voi koitua harmia, jos niitä ei tiivistetä. Harjan ja räystäiden tuuletusaukoista katon alle voi päästä roskia, vettä tai pieneläimiä, mitkä voivat sotkea eristeitä ja estää niitä hengittämästä. Linnut voivat myös käydä aluskatteen kimppuun. Tuuletusaukkoja ei tietenkään voida tukkia, koska silloin ilma ei enää vaihtuisi. Tiivisteiden on oltava hengittäviä, jotta ilman vaihtuminen ei hankaloidu. Esimerkiksi räystäille on asennettava räystäs- eli lintuverkot.

Aluskate voi tehostaa yläpohjan tuulettumista, jos se on diffuusioavoin eli hengittävä. Tällainen aluskate sopii asennettavaksi myös sellaisen katon alle, minkä tuuletustila on melko matala, sillä se kuivaa tehokkaasti allaan olevia rakenteita haihduttamalla kaiken vesihöyryn lävitseen. Jos tuuletustila on kovin matala, on kattoa ehkä pakko korottaa, jotta ilma saadaan kiertämään tarpeeksi tehokkaasti. Eristeiden määrän vähentäminen ei käytännössä juuri koskaan ole vaihtoehto. Aluskatteella on toinenkin tehtävä, kuin vain estää asunnon sisäpuolelta nousevaa kosteutta muuttumasta kosteudeksi vesikattorakenteisiin. Aluskate estää ulkokaton saumoista, läpivienneistä tai esimerkiksi kattoon syntyneistä rei’istä katon alle valuvaa kosteutta vaurioittamasta katon rakenteita, sillä aluskate kuljettaa kaikki vuotovedet alaräystäille ja siten tarpeeksi kauas katon puuosista. Aluskate ei toimi, jos siinä on reikiä tai repeämiä, siksi sen kunto on tarkastettava säännöllisesti. Jos vaurioita tai puutteita esiintyy, hoidetaan aluskatteen tiivistäminen lähes aina uusimalla aluskate (kokonaan tai vain osittain).

Eristeiden avulla katosta tulee tiiviimpi

Tehokas ilmanvaihto ei vielä riitä takaamaan välikaton kosteusteknistä toimivuutta; siihen tarvitaan myös kunnollisia höyrysulkuja ja riittävän runsasta määrää lämpöeristeitä. Oikein toteutettuun yläpohjaan ei nouse asuintiloista merkittävää määrää kosteutta – tai lämpöä, mikä voisi tiivistyä kosteudeksi. Lämpöeristeitä kannattaa joskus jopa lisätä katon alle, sillä ne saavat aikaan paljon hyvää. Ne pitävät lämmön asuintiloissa, joten lämmityskustannukset pysyvät kohtuullisina. Lisäksi ne estävät talvisia kattovuotoja, sillä sisältä karkaava lämpö voisi sulattaa kattolunta runsain mitoin, ja aiheuttaa siten suurentuneen saumavuotoriskin. Anna asiantuntijoidemme tarkastaa yläpohjasi toimivuus. Eristeitä ja ilmanvaihtoaukkoja on helppo lisätä, ja tarvittaessa voimme tehostaa yläpohjan tuulettumista korottamalla tuuletustilaa. Matalaa tuuletustilaa voi kompensoida vaihtamalla aluskatteen hengittäväksi. Tuulettuminen voi tehostua myös alipainetuulettimella. Katon lisälämmöneristys voi tehdä talosta merkittävästi tiiviimmän, mikä näkyy asunnon lämmityskustannuksissa. Urakka voikin maksaa itsensä takaisin jo ensimmäisen talven aikana, sillä on tavallista, että jopa 20 % lämmöstä karkaa juuri yläpohjan kautta!

Kattoturvatuotteet ja savunpoistoluukutkin saat meidän kauttamme

Rakennuksen omistaja vastaa siitä, että hänen rakennuksensa katolla on turvallista työskennellä. Katolla työskentelee kirjava joukko eri alojen ammattilaisia sen elinkaaren aikana. Nuohooja liikkuu katolla vuosittain, samoin katon huoltajat. Toisinaan katolle on asiaa katon, antennin tai esimerkiksi ilmanvaihtokoneen korjaajalla. Ethän halua saattaa ketään vaaraan, joten turvallisuusasiat kannattaa hoitaa ensi tilassa kuntoon! Jos joskus haluat itsekin kiivetä ihailemaan kattoasi tai sieltä avautuvaa maisemaa, on se mahdollista ja turvallista tasokkaita tikkaita ja kattosiltoja pitkin. Muista huolehtia myös kesämökin kattoturvatuotevalikoima ajan tasalle. Monelta mökiltä puuttuvat jopa välttämättömimmät kattoturvatuotteet. Jos kyseessä on rivitalon tai kerrostalon katto, vastuu katolla liikkumisen turvallisuudesta ja kattoturvatuotevalikoiman kunnosta on taloyhtiöllä.

Jos kattoturvatuotteiden kunto huolestuttaa, ottakaa yhteyttä asiantuntijoihimme. Asiantuntijamme osaa kertoa, onko rivitalon, mökin tai omakotitalon katolla rakennusmääräysten mukainen ja yleisen turvallisuuden kannalta tarpeellinen määrä kattoturvatuotteita, ja missä kunnossa ne ovat. Jos kattoturvatuotteissa on jotain korjattavaa tai katolle tarvitaan lisää tikkaita tai esimerkiksi siltoja, toimitamme paikan päälle laadukkaat, tutkitusti turvalliset ja korroosiosuojatut tuotteet. Niin omakotitalon, saunan kuin kesämökinkin katolle on päästävä hyväkuntoisia talo- ja kattotikkaita myöten, mutta lisäksi tarvetta saattaa olla myös kattosilloille, palotikkaille, putoamissuojille tai lumiesteille. Korkeiden kerrostalojen katoilla tarvitaan turvakaiteita, työskentelytasoja ja esimerkiksi savunpoistoluukkuja. Savunpoistoluukun avulla voidaan pelastaa ihmishenkiä, jos kiinteistössä syttyy tulipalo, sillä se poistaa savun pelastusreiteiltä. Jotta savunpoistoluukku olisi aina täydessä toimintavalmiudessa, se tulee koelaukaista vuoden tai puolen vuoden välein. Oikea koelaukaisutiheys riippuu savunpoistoluukusta ja sen valmistajasta, ja oikeat henkilöt tähän puuhaan löydät tietenkin meidän monipuolista palveluvalikoimaa tarjoavilta ammattilaisistamme.

Käytä paloturvallisuussyistä vain ehjää savuhormia

Takan tai muun tulisijan lämmittäminen ei ole turvallista, jos hormi on rapautunut. Vaarana on jopa rakennuspalo, jos tällaista hormia käytetään. Hormin laasti rapautuu vähitellen, jos vesi- ja lumisateet pääsevät sen sisään vuodesta toiseen. Rapautumisen seurauksena hormin laastissa olevat kolot ja halkeamat kasvavat, ja kun kolo syvenee, mahtuu siihen entistä enemmän nokea. Noki pitäisi saada hormista pois, mutta nuohouskaan ei poista koloissa olevia nokikertymiä. Nokikertymät pahentavat nokipalon riskiä, ja koska nokipalon aikainen kuumuus on yli tuhat astetta, voi nokipalo levitä. Kuumuus saattaa sytyttää eristeet, tai jopa halkaista hormin, ja tällöin nokipalo muuttuukin rakennuspaloksi.

Piipun ja hormin toimintaa tukemaan ja kestävyyttä lisäämään asennamme hormin suuaukon päälle piipunhatut ja rakennamme laadukkaat piipunpellitykset, jotka auttavat pitämään kosteuden pois hormista. Tilaa piipun peltityöt meiltä, niin hormisi pysyy paremmassa kunnossa, ja koko piippu näyttää paremmalta. Piipunpellitykset tehdään kattopeltiseppiemme toimesta mittojen mukaan, ja parhaalla ammattitaidolla.

Kattopeltiseppä viimeistelee katon, tai hoitaa sen asennuksen alusta loppuun

Kattopeltisepän ammattitaidolle on kysyntää katon asennuksen loppuvaiheessa. Hän voi toteuttaa esimerkiksi lumiesteet, kattoturvatuotteet ja piipun pellitykset peltisepän työnä, tai asentaa paikalleen tippapellit, harjapellit, myrskypellit, seinällenostopellit ja jiiripellit. Kattopeltisepän toteuttamat jalkarännit eivät jää huomaamatta! Kattopeltiseppä voi myös asentaa peltikaton. Saumakatto on varsinainen kattopeltityöosaamisen taidonnäyte. Rivisaumattu katto on upea, todella tiivis ja jopa sadan vuoden iän saavuttava katto, mikä antaa rakennukselle viimeistellyn ulkonäön. Konesamakatto tarkoittaa kattoa, minkä pellit on saumattu kaksinkertaisesti kiinni toisiinsa niin, ettei valmiissa katossa ole ainuttakaan reikää. Kattoa kutsutaan juuri konesaumakatoksi, koska peltirivien saumaamiseen käytetään sähkö- tai käsikäyttöistä saumauskonetta. Konesaumakatto varustellaan siten, että kattotikkaat ja muut varusteet kiinnitetään peltien läpi ruuvaamisen sijaan katon pystysaumoihin. Konesaumakaton läpiviennit toteutetaan todella tiiviisti saumaamalla ne kiinteästi ja tiiviisti muuhun kattoon. Lopputulos on se, että katon rakenne on todella vesitiivis ja katosta ei löydy yhtään ruuvinreikää, mikä voisi alkaa vuotaa jossain vaiheessa katon elinkaarta.

Katon muodonmuutokset, lisävarusteet ja ylläpitotoimet – kaikki samasta osoitteesta

Moni omakotitalon, rivitalon tai esimerkiksi rantamökin remontti vaatii asiointia monien eri ammattilaisten kanssa. Esimerkiksi kylpyhuoneremonttia varten sinun on asioitava sekä laatoittajan, purkajan, putkimiehen että sähköasentajan kanssa, ja yritettävä saada kaikki saapumaan paikalle oikeaan aikaan. Tämä voi olla stressaavaa, varsinkin, jos ammattilaisten on vaikea saada aikataulujaan sopimaan yhteen. Erilaisia remontteja vältelläänkin usein viimeiseen asti, sillä niiden pelätään aiheuttavan paljon vaivaa, eikä aikataulujen tai budjettien uskota pysyvän sovitussa.

Onneksi edes kattoremontit ja muut kattotyöt voi teettää sujuvasti ja yhdessä laaditun sopimuksen puitteissa. Ota meidät luottokumppaniksesi kaikkiin omakotitalosi, taloyhtiösi tai vapaa-ajan rakennustesi kattotöihin, niin saat ne yhden yhteydenoton taktiikalla. Kun otat yhteyttä ja pyydät tarjouksen, otamme selvää, mitä tarvitsemasi kattotyö maksaa avaimet käteen -periaatteella toteutettuna, ja kuinka sen kanssa kannattaa edetä. Kun hyväksyt tarjouksen, voit jättää vetovastuun koko urakasta meille. Me huolehdimme, että mahdollisesti tarvittavat sähköasentajat ja muut asiantuntijat tulevat paikalle oikeaan aikaan, että tavarantoimitukset tapahtuvat ajallaan, ja että kaikki muutkin katon kunnostamiseen, varustamiseen tai esimerkiksi uusimiseen liittyvät osa-alueet pelittävät asianmukaisesti. Töille saa tästä samasta osoitteesta myös rahoituksen. Kotitalousvähennyksen hakeminen jää sinun tai kirjanpitäjäsi huolehdittavaksi, mutta siihen ei antamamme selkeän laskun ansiosta kulu kuin pari hassua minuuttia.

Palveluvalikoimaamme voi kuvailla kahdella sanalla: kaikenkattava ja tasokas. Me teemme aivan kaikki kattotyöt tasakaton vaihdosta harjakatoksi aina peltikattoruuvien vaihtoon asti. Mikään projekti ei ole liian iso: voimme vaihtaa teollisuushallin tai tuotantolaitoksen katon, mutta olemme aina valmiina tulemaan myös korjaamaan koirankopin tai leikkimökin palahuopakaton reikää. Olipa kyse kattovuodon takia lahonneista aluslaudoituksista, katolta putoavan lumen alle sortuneesta terassikatoksesta tai vaikkapa pulupiikkien asentamisesta, ota yhteyttä. Kaikkien kattotöiden yhteydessä asiakas saa koko katon kunnon käsittävän kattotarkastuksen, jotta mikään huonokuntoinen sauma tai irtoamassa oleva lumieste ei alkaisi aiheuttaa ongelmia. Kattotarkastuksen jälkeisessä selonteossa mainitsemme myös kaikista peltikaton, tiilikaton tai huopakaton huoltotarpeista – otollisen tarjouksen kera, totta kai!

Puuta heikentävä laho tykkää kosteudesta

Jos puuosa kastuu eikä pääse kunnolla kuivumaan, siihen alkaa syntyä lahovaurioita. Lahoa voit löytää niin katon alla olevista aluslaudoituksista ja muista puurakenteista kuin myös katon ulkopuuosistakin. Lahosta ei pääse eroon, vaan se vain jatkaa voittokulkuaan puurakenteissa. Lahot puuosat onkin poistettava ja uusittava, jotta katto säilyisi terveenä ja ryhtevänä jatkossakin.

Jos löydät kattosi alla olevista puurakenteista lahoa, on sille kaksi mahdollista selitystä. Joko kattosi vuotaa jostain kohden (ehkä piipun juuresta? Se on tyypillinen paikka kattovuodolle), tai kärsii huonosta tuuletuksesta. Jos rakennuksen sisältä nouseva kosteus ja vesihöyry eivät pääse poistumaan, ne voivat tiivistyä kosteudeksi katon alle ja alkaa lahottaa sen puuosia. Paitsi, että lahot aluslaudoitukset tai muut lahonneet puuosat on tuota pikaa uusittava, on olennaista myös kiinnittää huomiota siihen, mitä kautta kosteus on päässyt tekemään tuhojaan katon alle. Näin asiaan voidaan puuttua, ja uudet ongelmat ehkäistä.

Jos laho löytyykin katon ulkopuuosista eli räystäs- ja otsalaudoista, saattaa se johtua niiden maalaamattomuudesta. Nämä laudat onkin hyvä muutaman vuoden välein siistiä ja maalata, jotta vesikouruista roiskuva vesi ei alkaisi lahottaa niitä. Jos vesikouruissa on roskia tai jäätä, vettä roiskuu ympäriinsä vielä enemmän. Tällöin kastuu myös talon julkisivu, mikä voi sen tähden alkaa lahota tai rapautua – roiskevesien ehkäiseminen on jälleen yksi hyvä syy huolehtia sadevesijärjestelmän puhtaudesta ja vedosta.

Sadevesijärjestelmän puhdistusta ei voida automatisoida, mutta jäänsulatus voidaan

Räystäskouruja ja kattokaivoja estetään menemästä tukkoon roskien takia puhdistamalla ne kaksi kertaa vuodessa. Tätä työtä ei voida automatisoida, mutta se voidaan ulkoistaa meille. Me kiipeämme korkeankin talon katolle puhdistamaan sen sadevesijärjestelmän niin sisä- kuin ulkopuolelta. Roskat pitää saada pois, koska ne estävät vettä virtaamasta. Tukokset voivat aiheuttaa paitsi ylivuotoja ja niistä aiheutuvia kosteushaittoja, myös ruosteongelmia ja jäätymisvaurioita ränneihin. Jos rännit pääsevät jäätymään, ei auta kuin tilata höyrytyslaitteet paikalle. Kuuma höyry sulattaa vesikourut alta aikayksikön, ja sulamisvesi pääsee taas poistumaan katolta asianmukaista reittiä myöten. Räystäskourujen ja kattokaivojen pysyminen sulana voidaan varmistaa tekniikan avulla. Asentamamme lämpövastukset ehkäisevät kattokaivojen jäätymistä, ja vesikouruihin voidaan puolestaan asentaa sulanapitokaapelit, mitkä pitävät veden sulana. Sulanapitojärjestelmästä ei kuitenkaan ole hyötyä, jos sadevesijärjestelmää ei säännöllisesti puhdisteta, sillä roskat aiheuttavat tukoksia sähköllä toimivasta sulanapitojärjestelmästä riippumatta.

Peltikattonaulat kannattaa korvata luotettavammilla kiinnikkeillä

Peltikattonaulat eivät ole yhtä luotettavia kuin kateruuvit, siksi vanhan peltikaton peltien kiinnittämiseen käytetyt peltikattonaulat kannattaa korvata kateruuveilla. Ruuvi pesee naulan mennen tullen, sillä se pureutuu puuhun paremmin. Vaikka puu eläisi kuinka ilmankosteuden vaihteluiden takia, pysyy kateruuvi uskollisemmin paikoillaan, joten katto on tiiviimpi ja paremmin suojassa myrskyvaurioilta. Katto saattaa nimittäin alkaa vuotaa, jos naula pumppautuu ylös puusta. Kosteus pääsee epätiiviistä naulanreiästä sisään, ja alkaa vähitellen tuhota katon alapuolisia osia. Katto on epäluotettavien kiinnikkeiden takia myös alttiimpi vaurioitumaan myrskyllä. Pelti tai useampi voi irrota, jos naulat ovat osittain irronneet. Myös huonokuntoiset ruuvit kannattaa vaihtaa uusiin katon tiiviyden ja ehjyyden turvaamiseksi. Uusilla tiivisteillä varustetut ruuvit ovat hyvä idea vanhojen ja kuluneiden tilalle.