NÄYTTÄVÄ JA EHJÄ KATTO HUOMATAAN
Korjaamme, paikkaamme ja remontoimme kattosi korkealla ammattitaidolla!

Peltikattoremontti – Peltikaton uusiminen tekee koko rakennuksesta paremman paikan asua

Uusi peltikatto tekee koko rakennuksesta paremman paikan asua ja elää, sillä uutuuttaan kiiltelevä katto tekee koko talosta kivemman näköisen, nostaa kiinteistön arvoa ja antaa asukkaille mielenrauhaa. Uusi katto vaatii vähemmän huoltamista kuin vanha, eikä sitä tarvinne korjata pitkään aikaan. Vaikka sade jatkuisi jo kolmatta päivää putkeen, ei uuden ja tiiviin katon alle tarvitse olla huolissaan siitä, että peltikatto vuotaisi. Laadukkaista materiaaleista aukottomalla ammattitaidollamme toteutettu peltikatto kestää jopa viiden vuosikymmenen ajan, ellet ole tilannut kattopeltisepiltämme konesaumakattoa. Konesaumakaton odotettavissa oleva elinikä on jopa sata vuotta, ja tämä katto on vieläkin tiiviimpi kuin vaikkapa tiiviistä saumoistaan muuten tunnettu lukkosaumakatto.

Kannattaa vakavasti harkita peltikattoa, etsitpä uutta kattoa paritaloon, kesämökkiin, piharakennukseen tai vaikka toimistorakennukseen. Peltikatosta saat edullisen ja helppohoitoisen katon, mikä ei halkeile auringossa (kuten huopakatto) tai sammaloidu ja rapaudu (kuten tiilikatto). Peltikaton pinnan pitää puhtaana sadevesi, ja lumikin valuu ilman apua pois. Täysin huoltamatta ei peltikattoa kuitenkaan kannata jättää. Sen pinta kannattaa harjata puhtaaksi joka kevät ja syksy, ja lisäksi se on hyvä huoltomaalata noin 15 vuoden väliajoin – nämä molemmat huoltotoimenpiteet ehkäisevät tehokkaasti katon ruostumista. Jos aaltopeltikatto, lukkosaumakatto tai muu peltikatto pääsee ruostumaan, on siitä luvassa sekä esteettistä haittaa, että tiiviysongelmia. Ruoste tekee kattopelteihin reikiä ja rumia, ruskeakirjavia läikkiä. Kaikki peltikaton huollot ja kattokorjaukset – kuten ruostevaurioiden kunnostuksen – voit tilata meiltä.

Jokainen irronneen kattopellin kiinnitys kattoon, kattopesu, kattoreiän paikkaus tai muu suorittamamme peltikattotyö tarkoittaa mahdollisuutta ilmaiseen kattotarkastukseen. Kattotarkastus on tärkein peltikattohuolto, ja sitä suositellaan kahdesti vuodessa. On siis varsin kätevää, että sen saa kaupan päälle tilatessaan meiltä jonkin vuotuishuollon tai muun kattotyön. Peltikaton uusiminen ynnä muut kattotyöt voidaan maksaa rahoituksella, mitä kauttamme pääsee hakemaan. Töiden tultua tehtyä ja maksettua, voit hakea töistä kotitalousvähennystä. Verohallinto myöntää verovähennyksiä kaikenlaisista omakotitalon tai vapaa-ajan asunnon peltikattotöistä.

Peltikattoremontti - uusi peltikatto

Uuden peltikaton hinta on aina perusteltu, sekä perin kohtuullinen

Uuden peltikaton hinta asennettuna on varsin kohtuullinen, kun tilaat omakotitalon, mökin tai vaikkapa taloyhtiön kattoremontin tästä osoitteesta. Voimme esittää uuden katon hinnalle selkeät ja ymmärrettävät perustelut, sillä emme ratkaise hinta-asioita kristallipallon avulla, tai summamutikassa. Saat uuden katon sellaisella hinnalla, mikä tiiviistä, turvallisesta ja kaikin puolin toimivasta katosta kannattaakin maksaa – hinnoissamme ei ole ilmaa, emmekä uusi tai korjaa mitään sellaista, mitä ei kunnostustoimenpiteitä tarvitse. Uuden peltikaton hinta per neliö lasketaan paikan päällä tehdyn arviointikierroksen perusteella, jotta voimme antaa heti alussa kiinteän ja lopullisen hinnan peltikaton uusimiselle.

Peltikatto on edullista kattoa haluavalle varma vaihtoehto. Kotimaisilla kattopelleillä on varsin hyvä hinta-laatusuhde, sillä huokeatkin kattopellit kestävät ilmastomme rasituksia jopa puolen vuosisadan ajan. Peltikatto on myös hyvin edullinen asennuttaa, sillä kattopeltien asentaminen sujuu ripeästi ja ilman erityistyökaluja. Erityistyökaluille on tarvetta konesaumakattoa asentaessa, ja konesaumapellit ovat lisäksi hintavampia kuin tavalliset kattopellit. Kattopeltisepän asentama konesaumakatto on silti mitä parhain valinta, sillä tämä katto kestää jopa sata vuotta, ja pitää vettä erittäin hyvin.

Kun uusit peltikaton ennen, kuin se vetelee aivan viimeisiään, säästät rahaa. Mikäli vanhan katon alle ei ole päässyt kosteutta, on kattoremontti suoritettavissa erityisen nopeasti ja edullisesti. Jos vanha katto on vuotanut, on hyvin todennäköistä, että katon alla olevia rakenteita sekä eristeitä on uusittava. Vaikka näemmekin aina vaivaa löytääksemme mahdollisimman edulliset tavat toimia, lisäävät kaikki korjaustarpeet kattoremontin hintaa. Kaikista edullisin tapa peltikaton uusimiseksi on osittainen kattoremontti, eli siis pelkkien kattopeltien vaihto. Jotta aluskate ja alusrakenteet on mielekästä jättää uusimatta, on niiden oltava erittäin hyvässä kunnossa.

Tiilimuotokate on yksi vakavasti harkittava vaihtoehto uudeksi katoksi

Aaltokuvioinen peltikate on varmasti kaikille tuttu peltikattotyyppi, mutta ei suinkaan ainoa. Lisäksi on kantikkaammalla profiililla varustettuja, suorauraisia peltikattoja. Edellä mainittu konesaumakatto on se pitkäikäisin ja tiivein peltikatto – jopa niin tiivis, että se voidaan asentaa aina kattokaltevuuteen 1:10 asti, ja että vanha katto voidaan haluttaessa jättää oikaisematta. Konesaumakaton upea ulkonäkö on innoittanut lukkosaumakaton suunnittelijoita. Lukkosaumakatto on pystysaumainen peltikatto, mikä on myös varsin tiivis, mutta ei kuitenkaan vedä vertoja aidon konesaumakaton tiiviydelle ja kestävyydelle. Vielä yksi vaihtoehto on tiilimuotokate, eli tiilikuvioitu teräspeltikatto. Tällainen katto on yhtä hieno kuin aito tiilikatto, mutta siinä ovat kaikki peltikaton hyvät ominaisuudet: se pystyy hylkimään likaa, se ei kerää sammaleita, se on kevyt ja edullinen ja se ei rapaudu.

Ammattitaitoinen asentaja tietää aina, miten toimia

Luota uuden peltikaton asentamisessa ja varustelemisessa asiantunteviin ja harjaantuneisiin ammattilaisiin – näin vältyt monelta selkkaukselta. Tilaa katon uusiminen meiltä, niin saat prikulleen oikein asennetun katon. Jokainen ruuvinreikä ja läpivienti on taatusti tiivis, katon alla on riittävästi eristeitä, tuuletusratkaisut ovat toimivat ja aluskate on pingotettu juuri sopivalle kireydelle. Kokonaisuus on siis mitä toimivin ja tiivein.

Omakotitalon, rivitalon tai muun rakennuksen peltikatto voidaan uusia myös talvella. Vesikatteen puuttuminen ei haittaa asumista mitenkään, ei edes talvella, sillä lämmön karkaamista estävät vesikatteen sijaan eristeet. Eristeet jätetään paikoilleen normaalin kattoremontin yhteydessä – ne uusitaan lähinnä vain silloin, jos eristeisiin on kattovuodon seurauksena ilmaantunut kosteutta. Kosteuden alkuperä voi olla myös rakennuksen sisältä kohonneessa lämmössä ja kosteudessa. Jos asunnon sisältä peräisin oleva kosteus on aiheuttanut ongelmia katon alla, on ensiarvoisen tärkeää miettiä, miten välikatto kannattaa toteuttaa, jotta ongelmia ei esiintyisi jatkossa. Katon tuuletusratkaisuja pitänee päivittää, esimerkiksi korottamalla tuuletustilaa tai tekemällä uusia läpivientejä ilmanvaihtoputkille. Harjapeltituuletin, esimerkiksi Vilpen valmistama, pitää ilman tehokkaasti liikkeessä.

Kondenssivedeltä suojaudutaan myös laadukkaan ja reiättömän aluskatteen avulla. Hengittävä aluskate on vielä parempi kuin aiemmin paljon käytetty, kondenssisuojattu aluskate. Hengittävä aluskate sallii kaiken kosteuden läpäistä itsensä – jos kosteus on peräisin katon alapuolelta. Katon yläpuolelta tihkuvat sade- ja sulamisvedet tällainen(kin) aluskate pitää luotettavasti katon ulkopuolella. Kaikki vuotovedet valuvat aluskatetta pitkin katon räystäille, eivätkä ala kastella ja tuhota katon alla olevia puuosia.

Aluskatteen ja vesikatteen asentamisen yhteydessä hoidamme myös peltikaton varustelun, eli asennamme paikoilleen kaikki kattoturvatuotteet, vesikourut ja alastuloputket, otsa- ja räystäslaudat sekä kirjavan joukon erilaisia peltilistoja ja suojapellityksiä (muun muassa räystäspellit, harjapellit, seinällenostopellit ja tippapellit sekä piipun pellitykset). Lisäksi katto voidaan varustella kattoikkunalla tai vaikkapa aurinkopaneeleilla, antenneilla ja ilmanvaihtokoneilla. Läpiviennit on tiivistettävä ja eristettävä hyvin erilaisten kosteusongelmien ehkäisemiseksi, mutta voit luottaa meihin tämänkin yksityiskohdan suhteen.

Osittainen peltikattoremontti eli kattopeltien vaihto

Osittainen katon vaihto tarkoittaa pelkkien kattopeltien uusimista, mikä on normaalia kattoremonttia huokeampi tapa saada uusi katto. Osittaisen peltikattoremontin yhteydessä aluskate jätetään kokonaan vaihtamatta. Peltikaton aluskatteessa ei siis saa olla mitään korjattavaa eikä katon alusrakenteissa saa olla kosteutta, muutoin peltikaton osittaista uusimista ei ole mahdollista toteuttaa. Koska uusien kattopeltien odotettavissa oleva käyttöikä on kutakuinkin 50 vuotta, pitää aluskatteen olla sellaisessa kunnossa, että se pystyy suojaamaan katon alapuolisia osia vielä puolen vuosisadan ajan. Jos näin ei ole, on aluskate paras uusia. Jos aluskate vaikuttaa siltä, että se tulee reikiintymään joidenkin vuosien tai vaikka parinkin vuosikymmenen sisään, ei sitä kannata jättää vaihtamatta, sillä aluskatteen tiivistys on iso urakka. Jotta aluskatteessa oleva reikä tai repeytymä saadaan korjattua, on vesikatetta purettava vähintäänkin sen verran, että voidaan toteuttaa peltikaton aluskatteen osittainen vaihto.

Jos vanhassa aluskatteessa on reikä tai reikiä, on odotettavissa, että katon alta löytyy kosteutta. Kosteuden tekemät vauriot on korjattava peltikaton uusimisen yhteydessä, sillä kastuneet kattorakenteet ovat hauraampia kuin kuivat, ja kosteus saa yläpohjan eristeet homehtumaan. Vauriot voivat olla myös esimerkiksi liian painavaksi käyneen lumimassan aiheuttamia. Vaikka peltikatteen liukas pinta ei aina kerääkään lunta päälleen, voi joinain vuosina katolla olla niin paljon lunta, että katto painuu luokalle.

Kateruuveilla kiinnitetyt pellit pysyvät paremmin paikoillaan

Kattopellit voivat lähteä tuulen mukaan, jos ne eivät ole kunnolla kiinni ruodelaudoituksissa. Kiinnitykset löystyvät vuosien saatossa, varsinkin, jos kattopellit on kiinnitetty nauloilla. Naula saattaa nousta ylös puusta, kun puu elää kosteusvaihteluiden mukana turvoten kosteammalla ja kutistuen taas kuivemmalla säällä. Kierteinen ruuvi porautuu paremmin puuhun ja pysyy näin ollen paremmin paikallaan ilmankosteuden vaihteluista välittämättä.

Jos naula nousee ylös katosta, on siitä toinenkin seuraus kuin katon altistuminen myrskyvaurioille. Ylös pumppautuneen tai jo kokonaan irronneen naulan kohdalta katon alle voi päästä kosteutta, sillä naula jättää jälkeensä suojaamattoman reiän. Naulojen tai ruuvien reiät onkin tarkastettava vuosittain. Jos tiivisteet ovat haurastuneet tai kiinnike on kokonaan irronnut, on katepelti kiinnitettävä välittömästi aiempaa isommalla ja suuremmalla tiivisteellä varustetulla kateruuvilla. Näin vältetään sade- ja sulamisvesien pääsy katon alle. Jos tarkastus paljastaa sen, että ruoste on suurentanut naulan- tai ruuvinreikiä, on reikiä tiivistettävä sopivalla massalla. Jos huonokuntoisia ruuveja tai nauloja on enemmänkin, on syytä harkita kaikkien niiden vaihtamista. Varsinkin peltikattonauloilla kiinnitetty katto hyötyy paljon siitä, että jokainen naula poistetaan ja korvataan kateruuvilla.

Peltikaton varustelu kuuluu ilman muuta kattavaan palveluvalikoimaamme

Uusi peltikatto ei ole täydellinen tai edes käyttövalmis, ennen kuin se varustellaan ainakin vähimmäismäärällä kattoturvatuotteita sekä sadevesijärjestelmällä, minkä tarkoitus on ohjata kaikki vesi pois talon välittömästä läheisyydestä. Turvallinen liikkuminen katolla varmistetaan kattotikkailla ja talotikkailla, tarvittaessa myös kattosillalla, lumiesteillä ja palotikkailla. Näiden varusteiden lisäksi peltikatolle voidaan asentaa – joko kattoremontin yhteydessä tai jossain muussa peltikaton elinkaaren vaiheessa – monia muitakin kattotuotteita. Varsinkin sähköttömälle kesämökille kannattaa harkita aurinkopaneeleita, joiden avulla auringon luovuttama energia on mahdollista valjastaa hyötykäyttöön. Aurinkoenergiaa tulee taivaalta jatkuvalla syötöllä, eikä sitä voida käyttää loppuun – kysy lisää, jos sinuakin kiinnostaisi alkaa omavaraiseksi energian suhteen! Peltikatolle voidaan asentaa myös kattoikkuna tai erilaisia asunnon tai välikaton ilmanvaihtoa tukevia laitteita ja hormeja. Pieneläinesteiden avulla pulut eivät enää kokoonnu katon reunalle sitä sotkemaan. Räystäiden tuuletusaukkoihin tulevat verkot pitävät linnut poissa myös yläpohjasta. Kattovarusteita on joka lähtöön, mutta meidän kauttamme pääset käsiksi niihin kaikkiin!

Katon varusteet kiinnitetään toimestamme kattoon erittäin luotettavasti. Jos kattovaruste vaatii läpiviennin tekemistä, toteutamme läpiviennin vesi-, haju- ja lämpötiiviillä tavalla. Katon varusteiden kiinnitykset ja läpiviennit on kuitenkin syytä tarkastaa kahdesti vuodessa, jotta mahdolliset muutokset, puutteet tai vauriot havaittaisiin nopeasti. Kattotikkaiden kiinnitykset voivat löystyä kattolumen painon ja katon lämpöliikkeiden seurauksena. Kattoikkunan tai piipun läpivienti voi alkaa vuotaa, jos tuuli vääntää suojapellitykset piloille, ja aika haurastuttaa läpiviennin tiivisteet. Peltikatto on muutenkin tarkastettava kahdesti vuodessa, joten näiden yksityiskohtien tarkastus hoituu siinä samalla.

Katon korjaus tai uusiminen? Kas siinä pulma

Kun mietit, onko taloudellisempaa uusia katto vai vieläkö se kannattaa korjata, ota yhteyttä. Meidän asiantuntijamme osaavat ratkaista pulman tutustuttuaan katon kuntoon juurta jaksain. Nyrkkisääntö on, että mitä uudempi katto, sitä todennäköisemmin se kannattaa korjata ja paikata – vaikka kyse olisi hieman isommistakin vaurioista, kuten lumivaurioista tai kattovuodon aiheuttamista ongelmista kosteuden kanssa. Kun katolla alkaa olla ikää yli 40 vuotta, ollaan jo niin lähellä kattopeltien normaalin käyttöiän päätepistettä, että katon kunnostamiseen ei kannata investoida ainakaan suuria summia. Kattopeltien odotettavissa oleva käyttöikä on noin 50 vuotta, vaikka katto olisi huollettu kuinka hyvin. Jos huoltoja ei toteuteta, katto saattaa olla niin haurastunut, että se on uusittava palveltuaan vasta parikymmentä vuotta.

Vanhastakin katosta kannattaa korjata kaikki pikkuviat. Tyypillisiä paikkaustarpeita peltikatolla ovat kattoreikien paikkaus, irronneiden peltilistojen kiinnittäminen kattoon, ruostevaurioiden kunnostus ja lumen irrottamien vesikourujen asentaminen takaisin paikoilleen – noin muutamia esimerkkejä mainitakseni. Kun kaikki täsmäpaikkaukset tehdään aikanaan, pysyvät katon alla olevat puurakenteet todennäköisemmin kuivina loppuun asti. Tällä on vaikutusta aikanaan koittavan kattoremontin hintaan ja kestoon. Jos katon alla olisi paljon kosteutta, mitä sinne on valunut katon saumoista ja rei’istä, kattoremontti sisältäisi paljon ylimääräisiä korjauksia ja uusimisia.

Jokaisen kattokorjauksen yhteydessä tarjoamme ilmaisen kattotarkastuksen. Se paljastaa kaikki katon korjaustarpeet ja sen avulla tiedämme, millaisia peltikattohuoltoja meidän kannattaa asiakkaalle suositella.

Peltikaton huollot keskittyvät katon suojaamiseen ruosteelta

Me huollamme kaikki peltikatot aina aaltopeltikatoista konesaumakattoihin, ja palvelemme peltikattohuoltojen tiimoilta niin omakotitalojen ja kesämökkien omistajia, erikokoisia yrityksiä kuin kaikenlaisia taloyhtiöitäkin. Huollamme ammattitaidolla myös korkeiden kerrostalojen peltikatot.

Joka kevät ja joka syksy tehtävä katon harjaus on tärkeä kattohuolto – niin tärkeä, että sitä tarvitaan peräti kaksi kertaa vuodessa. Muut peltikattohuollot tehdään huomattavasti harvemmin. Katon harjaus estää roskia ja niihin sitoutuvaa kosteutta ruostuttamasta kattopeltejä. Samalla puhdistamme räystäiden vesikourut kaikista roskista, sillä roskat ja seisova vesi ruostuttaisivat myös rännit piloille (puhumattakaan tukkiutuneiden rännien takia väärään paikkaan joutuvan kosteuden aiheuttamista ongelmista). Katon kevät- ja syyshuolto viimeistellään ilmaisella kattotarkastuksella, kuten kaikki muutkin tekemämme kattohuollot ja peltikaton korjaukset.

Kattotarkastuksen aikana tutkitaan myös peltikaton maalipinnoitteen kunto. Maalipinnoite kannattaa uusia noin 15 vuoden välein, jotta omakotitalon, rivitalon tai vaikkapa rantasaunan katto hylkisi kosteutta eikä ruostuisi. Maali kuluu vuosien mittaan, varsinkin etelälappeelta. Katon huoltomaalauksen yhteydessä peltikatto tiivistetään ja pestään. Urakka on paras suorittaa kuivalla, mutta ei liian aurinkoisella säällä. Samaan syssyyn voimme maalata myös rännit, joiden maalipinnoite on hyvä uusia reilun 10 vuoden välein.

Muita kattohuoltoja peltikatot tarvitsevat vain satunnaisesti. Sammalenpoistoa yleensä ei tarvita, sillä kovapintaiset kattopellit eivät tarjoa hyvää kasvualustaa sammaleille. Jos sammaleita katolle jostain syystä tulisi, saa ne pois harjaamalla. Jos satut tarvitsemaan lumen pudotusta peltikatolta, ota yhteyttä, niin teemme sen kattoa vaurioittamatta tai naarmuttamatta. Myös jään ja jääpuikkojen poisto katolta kuuluu palveluvalikoimaamme. Jäästä pääsee turvallisimmin eroon, kun se sulatetaan kuumalla vesihöyryllä – tämä niksi avaa hetkessä myös jäätyneet rännit. Meiltä saat myös tällaisen peltikattohuollon, joten et jää koskaan pulaan kattosi kanssa!