NÄYTTÄVÄ JA EHJÄ KATTO HUOMATAAN
Korjaamme, paikkaamme ja remontoimme kattosi korkealla ammattitaidolla!

Rännejäkin on joskus huollettava tai korjattava

Jos omakotitalossa, rivitalossa, mökissä tai muussa rakennuksessa ei ole toimivaa sadevesijärjestelmää, voi rakennukseen syntyä kosteusvaurioita. Tasakaton kattokaivojen toiminta on äärimmäisen tärkeää, sillä jos kattokaivo lakkaisi vetämästä, kaikki vesi jäisi katolle. Se saisi katon vuotamaan. Myös räystäiden vesikourujen vedon heikentyminen voisi johtaa ongelmiin kosteuden kanssa, sillä vesi alkaisi tulvia kourujen yli. Talon ulkoseinälle roiskuvat ja maaperän kautta mahdollisesti jopa talon perustuksiin asti päätyvät vedet voisivat aiheuttaa vakaviakin kosteushaittoja omakotitalon tai muun kiinteistön rakenteisiin. Talon sadevesijärjestelmästä on siis syytä huolehtia. Säännölliset huollot joka syksy ja kevät pitävät sadevesijärjestelmän toiminnassa, ja satunnaiset korjaustarpeet on syytä hoitaa pian pois päiväjärjestyksestä. Meidän puoleemme kannattaa kääntyä, olipa kyse sadevesijärjestelmän asentamisesta, uusimisesta, korjaamisesta tai huoltamisesta.

Perushuollolla, mitä tarvitaan kaksi kertaa vuodessa, tarkoitetaan katon sadevesijärjestelmän puhdistamista roskista. Kattokaivoihin ja vesikouruihin kertyy aina puiden lehtiä, neulasia ja muita roskia. Niiden poistaminen ehkäisee tukoksia ja niistä seuraavia ruoste- ja jäätymisvaurioita. Samalla tehty kuntotarkastus paljastaa, onko kattokaivoissa tai kouruissa jotain korjattavaa, saumattavaa, uusittavaa tai paikattavaa. Tarkastamme myös mahdollisen sulanapitojärjestelmän toiminnan samalla, kun puhdistamme ja tarkastamme talon sadevesijärjestelmän.

Kaikenlaiset kattotyöt ovat vähennettävissä (yksityisasiakkaan) verotuksessa, ja maksettavissa kauttamme tarjotulla rahoituksella. Rahoituksen avulla erilaisiin katon ja sen tarvikkeiden uusimistarpeisiin voidaan tarttua tarpeeksi nopealla aikataululla. Sadevesijärjestelmäkään ei ole ikuinen: kourut kestävät noin 40 vuotta, ja kattokaivot noin kymmenen vuotta vähemmän. Kun sadevesijärjestelmä uusitaan ajoissa, säilyvät talon rakenteet paremmin kuivina. Olipa kyse kourujen uusimisesta tai vaikka kattokaivon läpiviennin tiivistämisestä, saa asiakas kaupan päälle koko katon kunnon tarkastuksen. Tällainen ilmainen kattotarkastus tarjotaan kaupan päälle kaikkiin tekemiimme tiili-, pelti- ja bitumikattotöihin. Sen yhteydessä varmistetaan koko kattokokonaisuuden kunto siltä varalta, että katosta löytyisi vielä jotain huollettavaa tai korjattavaa, mistä voisimme antaa reilun tarjouksen. Me olemme huoleton valinta katon ylläpitoon, sillä osaamme toteuttaa kaikki erilaiset kattotyöt ammattitaitoisesti ja hyvällä hinnalla. Tekemiemme kattotöiden ja -tarkastusten ansiosta katto kestää pitkään ja antaa parastaan!

Rännien asennus, huolto ja korjaus

Näin sadevesijärjestelmä toimii ja vetää läpi vuoden

Kouruista ja alastuloputkista tai kattokaivoista koostuva sadevesijärjestelmä ei aiheuta harmeja vaan toimii moitteetta läpi vuoden, jos sitä huolletaan säännöllisesti. Kourujen huolto tarkoittaa roskien keräämistä kouruista suoraan roskapusseihin (näin pihalle ei ilmesty epämääräisiä läjiä, mitkä tekisivät pihasta sotkuisen näköisen) ja kourujen huuhtelemista. Tarvittaessa pesemme ja puhdistamme räystäskourut myös ulkopuolelta, sillä tukkiintuneista ränneistä tulviva likavesi voi raidoittaa vesikourut rumasti. Kattokaivojen säännöllinen huolto tarkoittaa niin ikään roskien poistoa kattokaivojen ympäriltä, ja niiden vedon tarkastamista. Samalla tarkastamme sulanapitokaapeleiden, lämpövastuksien, kourukoukkujen, roskasihtien ja kaikkien muiden osien kunnon, jotta osaamme tarvittaessa tarjota esimerkiksi kiinnikkeiden uusimista tai rännien saumaamista uudelleen.

Kattokaivossa olevat tukokset voivat aiheuttaa saumavuodon, kun taas vesikourujen tukokset aiheuttavat ylivuotoja. Ylivuodot uhkaavat talon rakenteiden kuntoa. Kourut ja syöksyputket ovat olemassa juuri siksi, jotta kattoa pitkin valuvat sade- ja sulamisvedet saataisiin tarpeeksi kauas rakennuksesta. Jos kourut vuotavat tai tulvivat yli, alkuperäinen suunnitelma ei toimi, ja kosteus voi hiipiä rakenteisiin. Talvella rännien yli valuva sulamisvesi jäätyy jääpuikoiksi, ja ränneissä oleva jää voi pilata kourujen kaadot.

Kourujen huoltamattomuudesta on haittaa myös itse kouruille. Vesikourut eivät ehkä kestäkään 40 vuotta, jos niissä on alituiseen roskia ja kosteutta. Kosteus ja likaisuus houkuttelevat ruostetta, mikä alkaa ikäännyttää ja haurastuttaa katon sadevesijärjestelmän kuntoa. Ruostetta voi ehkäistä paitsi puhdistamalla rännit, myös huoltomaalaamalla ne 6–12 vuoden välein. Maalipinnoite eristää vesikourut vedestä ja lumesta, ja suojaa siksi todella hyvin ruosteelta.

Sadevesijärjestelmän sulattaminen tapahtuu toimestamme todella nopeasti

Huollettu ja tutkitusti toimiva sadevesijärjestelmä ei jäädy talvella – yleensä. Jos jäätä kuitenkin löytyy kerrostalon, liikekiinteistön tai esimerkiksi rintamamiestalon sadevesijärjestelmästä, ota yhteyttä, niin tulemme sulattamaan kourut tai kattokaivot. Jään sulatus ei tapahdu kemikaaleilla, vaan kuumalla vesihöyryllä, minkä avulla paksunkaan jään sulattamiseen ei mene kauaa. Höyrytyskalustomme avulla voimme hoitaa saman tien myös jään sulattamisen katolta, sillä jää saattaa vaurioittaa katon saumoja, tai vaikka tierummun sulattamisen.

Umpeen jäätynyt sadevesijärjestelmä ei toimi odotetusti. Jää estää kattokaivoja vetämästä, ja katolle jäävä sulamisvesi voi päästä läpi tiivissaumakaton saumoista. Umpeen jäätynyt vesikourukaan ei pysty kuljettamaan lumen sulamisesta aiheutuvia vesiä oikeaan paikkaan, vaan kaikki vesi valuu rännien yli maahan. Jos ulkolämpötila laskee kesken kaiken, jäätyvät rännien yli valuvat vedet teräviksi jääpuikoiksi, joiden takia rakennuksen läheisyydessä liikkuessa pitää olla todella varovainen. Kattokaivojen tai vesikourujen jäätymistä voidaan estää puhdistamalla sadevesijärjestelmä säännöllisesti, korjaamalla pilalle menneet kaadot ja muut ongelmat sekä asennuttamalla sadevesijärjestelmään sulanapitosysteemi. Sulanapitojärjestelmä estää veden jäätymistä lämmittämällä sitä niin, että se pysyy sulana. Rännien sulanapitokaapelit ja kattokaivojen lämpövastukset aiheuttavat tietenkin jonkin verran kustannuksia, toimivathan ne sähköllä, mutta ne ehkäisevät monia turvallisuusongelmia ja kosteusvaurioita, joten niiden hankkimista kannattaa vakavasti harkita. Sulanapitojärjestelmä on päällä kuitenkin vain muutaman kuukauden vuodessa, eikä se paahda täydellä teholla koko aikaa, joten sen aiheuttamat käyttökustannukset ovat pieniä verrattuna niillä saatavaan hyötyyn.

Miksi jäätä ei saa poistaa mekaanisesti?

Jos katolla tai katon sadevesijärjestelmässä on jäätä, sitä ei kannata alkaa poistaa mekaanisesta eli esimerkiksi potkimalla tai hakkaamalla. Katto voi vaurioitua, jos sitä hakataan hakuilla tai lapioilla. Myös sadevesijärjestelmä voi mennä rikki kovien otteiden vuoksi. Jos potkit alastuloputkia, voivat ne lommouta tai irrota kiinnikkeistään, mutta jää ei siltikään välttämättä irtoa. Jäätyneiden vesikourujen hakkaaminen vasaroilla tai kirveillä saattaa niin ikään vaurioittaa kourua, mutta olla melko tuloksetonta jään poiston kannalta. Voi olla, että kouru tippuu maahan jäineen päivineen, ja nyt sinun on korjautettava sekä kouru että räystäs.

Jään poisto mekaanisesti on riskialtista, raskasta eikä kovin ripeää. Jään sulatus kuumalla vesihöyryllä sitä vastoin toimii aina, eikä se kestä kauaa tai vaaranna katon kuntoa. Pelkän veden käyttäminen tekee tästä kattotyöstä myös hyvin ekologisen ja ympäristön kannalta hyvin hellävaraisen.

Erilaisia kourusaneerauksia erilaisiin rakennuksiin

Tasakattoisissa rakennuksissa kattovesien ohjauksesta huolehtivat kattokaivot. Konesaumakatolta saatat löytää tyylikkäät jalkarännit. Yleisin sadevesijärjestelmä Suomessa on kuitenkin teräksisten räystäskourujen ja alastuloputkien yhdistelmä. Muoviset kourut ovat väistymässä, sillä niiden elinkaari ja lyhemmäksi, ja aurinko sekä lämpötilanvaihtelut saavat ne halkeilemaan melko helposti. Vaihtoehto teräksisille ränneille ovat alumiiniset rännit, joiden käyttöikä voi olla yli 60 vuotta. Olivatpa kourut terästä, muovia tai alumiinia, niissä saattaa esiintyä joitain korjaustarpeita niiden vuosikymmenien mittaisen käyttöiän aikana. Ota aina yhteyttä meihin, niin saat nopean ja ammattitaitoisen avun paikan päälle. Sadevesien kanssa ei ole leikkimistä, joten kaikki sadevesijärjestelmään tulleet vauriot tai puutteet on otettava vakavasti. Jos päivän aikana sataa 50 mm vettä, tarkoittaa se sitä, että sataneliöiseltä katolta kertyy sadevesijärjestelmään yhteensä noin 5000 litraa vettä. Vesivahinkojen riski on siis merkittävä.

Yleisiä ongelmia ränneissä ja syöksyputkissa

Pulpettikaton, aumakaton, harjakaton tai muun satulakaton sadevesijärjestelmän yleisiä ongelmia ovat muun muassa kourujen ruostuminen, jatkosaumoissa esiintyvät vuodot, vesikaton ja vesikourun liitoskohdassa esiintyvä vuoto, alastuloputkien saumojen aukeilu jäätymisen takia, kiinnikkeiden pettäminen ja rännien kaatojen meneminen pilalle. Lisäksi katolta alas valuva lumi tai ulkona puhaltava kova tuuli saattaa irrottaa kourut ja syöksyputket kiinnikkeistään pudottaen ne maahan.

Ruostetta aiheutuu pitkäaikaisen kosteuden takia. Ruoste ohentaa ja rei’ittää rännit, joten ne alkavat lopulta vuotaa. Jatkosaumoissa ja alastuloputkien saumoissa esiintyvät vuodot saattavat johtua jäästä, minkä muodostuminen aiheuttaa painetta saumoihin. Ulkokaton ja vesikourun liitoskohdan saumat voivat kertoa asennusvirheistä. Kaadot saattavat mennä pilalle lumen tai jään painaessa rännejä. Jos ehjän oloinen kouru vuotaa sateella, voi kyse olla yksinkertaisesti siitä, että kouru on mitoitettu väärin, ja sen on liian pieni tarpeeseen nähden.

Kourusaneeraus voi tarkoittaa esimerkiksi reiän paikkaamista

Kourusaneeraus voi tarkoittaa maalivaurioiden korjaamista ja pintaruosteen poistamista, kaatojen korjaamista, vuotavien saumojen tiivistämistä, reikien paikkaamista tai kaikista huonokuntoisimpien osien vaihtamista uusiin. Tarvittaessa uusimme koko sadevesijärjestelmän, sillä tavallinen sadevesijärjestelmä kestää noin 40 vuotta, ennen kuin se on paras vaihtaa uuteen.

Maalivauriot ja pintaruoste saadaan pois päiväjärjestyksestä hiomalla ja paikkamaalaamalla huonokuntoinen kohta. Pienet reiät, joita ruoste on ehkä jo saanut aikaan, voidaan massata umpeen tiivistysmassalla. Rännien paikkaus ei kuitenkaan ole sataprosenttisen luotettava korjausmetodi. Paikkauskohtaa kannattaa tarkkailla siltä varalta, että se alkaisi vuotaa vielä joskus uudestaan. Koko ränni kannattaa maalata 6–12 vuoden välein, jotta se ei rupeaisi ruostumaan. Jos rakennuksessasi on 1970- ja 80-luvuilla suositut tuplakourut, niitä ei voida poistaa purkamatta kattorakenteita – jos vesikaton uusiminen ei ole vielä ajankohtaista, kannattaa tällaisille vesikouruille antaa lisäaikaa pinnoittamalla ne. Pinnoitushuolto antaa vesikouruille lisää mekaanista kestävyyttä. Samalla se suojaa ne UV-säteiltä ja ilmansaasteiden happamuuksilta.

Pilalle menneet kaadot saadaan kuntoon vaihtamalla vesikourujen kiinnikkeet ja tarvittaessa uusimalla vesikouru osittain tai kokonaan. Kaikki katon sadevesijärjestelmän osat ja komponentit voidaan vaihtaa. Vanhat, puhkikuluneet ja vaurioituneet osat onkin paras uusia. Vesikourun ja alastuloputken lisäksi uusimme kourujen ja syöksyputkien liitoskappaleet, räystäskourujen päätteet, kannattimet ja kiinnikkeet, suppilot, sisä- ja ulkokulmat sekä ulosheittäjät.

Uusittu sadevesijärjestelmä on niin laadukas, että siinä on vuosikymmenten mittainen takuu

Kun tasakaton, pulpettikaton tai muun katon sadevesijärjestelmä alkaa olla niin vanha, että se on paras uusia kokonaan, ota yhteyttä meihin ja pyydä tarjous rännien tai kattokaivojen uusimisesta. Laskemme reilun tarjouksen vanhan sadevesijärjestelmän purkamiselle ja uusien kattokaivojen tai rännien ja syöksyputkien asentamisesta. Tarjous lasketaan muun muassa halutun materiaalin, talon korkeuden, lappeen leveyden ja rakennuksen sijainnin perusteella. Alumiininen sadevesijärjestelmä on kallein, mutta alumiinia kannattaa vakavasti harkita esimerkiksi kattoremontin yhteydessä, jossa katoksi valitaan esimerkiksi 100 vuotta kestävä konesaumakatto. Alumiini on niin kestävää, että tällaiselle sadevesijärjestelmälle saa jopa uskomattoman 60 vuoden takuun. Tasokkaat, korroosiosuojatut ja kulutuksenkestävät teräskourutkin varustetaan usein 30 vuoden mittaisella takuulla.

Talon ulkomitat vaikuttavat materiaalien menekkiin. Talon korkeus vaikuttaa siihen, kuinka paljon tarvitaan alastuloputkia; lappeen leveys taas määrittää vesikourujen menekin. Talon korkeus vaikuttaa myös siihen, tarvitsemmeko töissä henkilönostimia vaiko kenties nostinkoriautoa, minkä avulla pääsemme tekemään erilaisia asennustöitä jopa sadan metrin korkeuteen. Kun tiedämme kohteen erityispiirteet, osaamme laskea kiinteän hinnan sadevesijärjestelmän uusimiselle avaimet käteen -pakettina. Tällekin kattotyölle voi hakea kotisivujemme kautta joustavaa rahoitusta, ja omakotitalojen sekä kesämökkien omistajat saavat urakasta kotitalousvähennystä.

Sadevesijärjestelmä rakennuksen mukaan – kauttamme ratkaisut joka tilanteeseen

Sadevesijärjestelmän ei tarvitse olla musta, teräksinen ja pyöreälinjainen. Ränneissä on varaa valita niin värien, muotojen kuin materiaalienkin suhteen. Vesikourut ja alastuloputket voivat olla vaikka punaiset tai valkoiset, materiaali voi olla muovia tai alumiinia, ja muoto voi olla kantikaskin. Voit valita myös jalkarännit eli pystykourut, jolloin talossa on pelkät alastuloputket eikä lainkaan räystäskouruja. Vesi ohjautuu kouruihin erityisten ratkaisujen ja suppilojen kautta. Muista kuitenkin erilliset lumiesteet, sillä jalkaränni saattaa vaurioitua, jos se joutuu kannattelemaan kattolumien painoa. Myös jalkarännit on usein puhdistettava, sillä roskien paino voi saada jalkarännit irtoamaan kiinnikkeistään.

Asennamme kaikenlaiset sadevesijärjestelmät niin kerrostaloihin, omakotitaloihin, ulkorakennuksiin, kesämökkeihin, teollisuuslaitoksiin kuin muihinkin kiinteistöihin. Mitoitamme sadevesijärjestelmän oikein, jotta kaikki vedet saadaan ohjattua pois katolta, ja hoidamme asennustyön alusta loppuun jetsulleen oikealla tavalla. Meillä on paljon asiantuntemusta ja kokemusta asiasta, ja tietenkin myös asianmukainen työvälinearsenaali peltisaksineen, monitoimityökaluineen ja kaikkine muine tykötarpeineen, joten urakka sujuu saumattomasti. Voimme viimeistellä sadevesijärjestelmän asentamisen asentamalla sulanapitokaapelit tai lämpövastukset, mitkä estävät talviaikaista jäätä. Jatkossa saat meiltä kaikki sadevesijärjestelmän huollot ja sen mahdollisesti tarvitsemat korjaukset, kuten rännien paikkaamisen ja saumaamisen. Niin sadevesijärjestelmän asentaminen kuin sen erilaiset huolto- ja korjaustoimenpiteet saavat kaupanpäällisikseen koko katon kuntotarkastuksen, mikä on varsin rahanarvoinen asiakasetu.

Tämä kaupanpäällinen muistetaan

Meidän kaikille yksityisasiakkaillemme, yritysasiakkaillemme ja kanssamme asioiville taloyhtiöille tarjoamamme kaupanpäällinen muistetaan, sillä kyseessä ei ole mikään avaimenperä tai kahvipaketti. Me annamme jokaisen tekemämme kattotyön yhteydessä ilmaisen kattotarkastuksen, minkä aikana tutkitaan koko katon tiiviys ja kaikkien katon tarvikkeiden ehjyys. Jos katto tarvitsee joitain korjauksia tai huoltoja, teemme niistä hyvän tarjouksen, mihin kannattaa tarttua. Koska osaamme korjata kaikenlaiset katot ja kaikki erilaiset kattotarvikkeet, saat kauttamme asiantuntevan korjauksen tilanteeseen kuin tilanteeseen. Kattokorjausten lisäksi toteutamme taatulla laadulla myös erilaiset kattohuollot. Jotta kaikki korjaus- ja huoltotarpeet voitaisiin havaita tarpeeksi aikaisessa vaiheessa, jolloin niiden teettäminen on vielä helppoa ja edullista, katto on syytä tarkastaa kahdesti vuodessa. Tilaa meiltä omakotitalon, rivitalon, kerrostalon tai esimerkiksi kesämökin kevät- ja syyshuollot, eli katon ja sen sadevesijärjestelmän puhdistaminen roskista, niin saat katon tarkastuksen täysin ilmaiseksi!

Jos kattosi on tiilikatto, tutkimme tarkkaan tiilien kunnon ja sen, onko ne kenties pinnoitettava uudestaan, vai tarvitaanko sammalenpoistoa. Huopakatolla etsimme halkeamia, venymiä ja kupruja sekä auenneita saumoja. Myös bitumikatto tai bitumipaanukatto voi tarvita sammalenpoistoa tai uudelleenpinnoittamista. Peltikaton kuntotarkastus paljastaa mahdolliset naarmut ja muut vauriot maalipinnoitteessa. Jos maalipinta on kauttaaltaan kulunut, tarjoamme katon huoltomaalausta. Reiät paikataan, tai vaurioitunut kattopelti uusitaan kokonaan. Hyvin huonokuntoiselle katolle tarjoamme kattoremonttia, eli joko kokonaista tai osittaista katon uusimista.

Käymme mahdollisuuksien mukaan myös katon alla varmistamassa sen, että katon aluskate on ehjä ja ettei eristeissä tai kattorakenteissa ole merkkejä kosteudesta. Kosteus voi olla peräisin myös asunnon sisäpuolelta, jolloin puhutaan kattovuodon sijaan kondenssivedestä. Katon yleiskunnon tarkastukseen kuuluu myös sadevesijärjestelmän ja kaikkien muiden kattotarvikkeiden kunnon tarkastaminen. Tutkimme, ovatko kourujen kiinnikkeet kunnossa, ovatko kaadot oikealla tolalla ja onko ränneissä ruostetta tai muita vaurioita. Varmistamme myös sen, ovatko kattotikkaiden ja muiden kattoturvatuotteiden kiinnitykset tarpeeksi tiukalla, ja ettei mikään katon läpivienti vuoda. Kattoikkunan ja esimerkiksi savupiipun kohdalta tapahtuvat kattovuodot ovat melko yleisiä, sillä läpivientien tiivisteet haurastuvat ajan kanssa. Kattotarkastus on siis järkevä ja hyödyllinen tapa varmistaa, että kattosi on valmis seuraavan vuodenajan rasituksiin.