Huopakattokorjaukset pitävät katon tiiviissä kunnossa yllättävän pitkään
Vanha huopakatto on vuotoaltis, ja silloin se kannattaa uusia. Huopakatto on vanha, kun sillä on ikää yli 40 vuotta. Huopakatot ja palahuopakatot kestävät korkeintaan 50 vuotta – tätä voidaan pitää yllättävänkin pitkänä aikana bitumikatolle. Tuon noin puolen vuosisadan pituisen ajan huopakatto palvelee kaikin puolin tiiviinä ja terveenä, kunhan sitä tarpeen mukaan huolletaan ja paikataan. Teemme kaikki huopakattotyöt koko Suomessa, joten ota meihin yhteyttä niin huopakaton asennuksen, huollon, korjaamisen, paikkaamisen, varustelemisen kuin uusimisenkin tiimoilta. Tunnemme myös perinteiset kolmiorimakatot, joten osaamme suorittaa kaikki niiden tarvitsemat kattotyöt.
Huopakattoa on helppo muokata ja työstää, joten siitä saa katteen myös monimuotoisille katoille. Huopakate on ainoa kate, mikä sopii tasakatoille. Huopa kestää hyvin vettä ja lunta, jos se kahdesti vuodessa puhdistetaan roskista. Jos katolle jäisi roskia, alkaisi huopa sammaloitua, ja sammal saa minkä tahansa katon haurastumaan. Meiltä saat myös huopakattojen sammalentuhokäsittelyt sekä mahdollisten huopakattovuotojen korjaukset ja paikkaukset. Tiivistämme irvistävät saumat, puhkaisemme kermien välissä olevan kosteuden synnyttämät ilmakuplat, paikkaamme kattoreiät, kiinnitämme katosta irronneet kattotikkaat ja muut kattotarvikkeet takaisin kattoon ja saumaamme vuotavat vesikourut. Palvelemme myös isommissa kattokorjauksissa kunnostaen vuotavat bitumikatot, uusien lahon vaurioittamat kattorakenteet, korjaten katon päälle kaatuneen puun aiheuttamat vauriot ja oikaisten notkolle painuneen katon.
Kun asioit huopakaton korjausten tiimoilta meidän kanssamme, saat osaksesi asiakaspalveluhenkistä, kilpailukykyisen hintaista ja ehdottoman ammattitaitoista katonkorjauspalvelua. Omakotitalon ja vapaa-ajan asunnon katon kunnostukset voi lisäksi vähentää verotuksessaan, sillä meidän palvelumme oikeuttavat hakemaan kotitalousvähennystä. Muita hyviä syitä tilata katon korjaaja juuri meidän kauttamme ovat mahdollisuus saada joustava rahoitus kaikille bitumikattotöille, sekä tarjoamamme ilmainen kattotarkastus. Riippumatta siitä, kuinka pieniä tai isoja kattokorjauksia meiltä tilaat, saat tällaisen kattotarkastuksen aina kaupan päälle. Koko kattokokonaisuuden kunnon tutkittuamme osaamme tarvittaessa suositella muita katon korjauksia tai kattohuoltoja, joiden avulla katosta tulee aiempaa varmatoimisempi.
Vuotaako huopakattosi saumoista? Tämä voi johtaa vuodan repeytymiseenkin
Jos huopakatto vuotaa sateella, kyseessä saattaa olla katteessa oleva huonokuntoinen sauma. Sauma- ja läpivientivuodot ovat yleisiä syitä huopakattovuodoille. Jos sauma ei ole kunnossa, saattaa käydä niinkin, että tuuli pääsee puhaltamaan vuotien alle. Kova tuuli voi repiä vuodat rikki, ja lisää kosteutta pääsee katon alle. Palahuopa- ja huopakaton saumat onkin hyvä tarkastaa säännöllisesti, jotta ne voitaisiin tarvittaessa tiivistää. Samalla kannattaa käydä läpi myös jiirien, kattotarvikkeiden kiinnitysten, läpivientien ja sadevesijärjestelmän kunto. Ennakoiva kattokorjaus – kuten vaikkapa katon sisätaitteen tiivistys – on aina helpompi ja edullisempi kuin jo vuotavan huopakaton korjaus.
Hyväkuntoisetkin huopakattosaumat voivat alkaa vuotaa, jos katolle jää seisovaa vettä. Jos kattokaivot eivät vedä tai vesi ei pääse katolta ränneihin, jää katolle seisovaa vettä. Roskat tukkivat kattokaivot, siksi ne pitäisi usein puhdistaa. Kattokaivojen puhdistamista suositellaan vähintäänkin joka kevät ja syksy, mutta varsinkin puustoisella tontilla sijaitsevan talon kattokaivot kannattaa syksyllä tarkastaa useamman kerran.
Yksi talvella esiintyvä ongelma voi olla se, ettei vesi pääse vesikouruihin katon reunalla olevista jääpaanteista johtuen. Tällaisia talviaikaisia saumavuotoja voi ehkäistä tilaamalla jäänsulatuksen katolta ja ränneistä. Bitumikaton alla lienee aluskate, mikä estää vesikaton läpi mahdollisesti tulevaa vettä kastelemasta katon rakenteita, mutta aluskatekin voi mennä rikki. Ei kannata luottaa sokeasti aluskatteeseen, vaan huolehtia jään poistosta katolta – ja mieluiten myös jään ennaltaehkäisystä. Jos jäätä esiintyy itsepintaisesti joka vuosi, syy saattaa olla yläpohjan lämpöeristeiden niukkuudessa. Mikäli eristeitä on suhteellisen vähän, sulattaa yläpohjan läpi tapahtuva lämpöhukka katolla olevaa lunta. Osa lumen sulamisesta aiheutuvasta vedestä jäätyy katon reunoille, osa taas voi lumen painamana alkaa tihkua läpi katon saumoista ja jiireistä. Edellä mainittuihin ongelmiin löytyy ratkaisu katon lisäeristyksestä, mikä laskee myös asumiskustannuksia mukavalla tavalla.
Kattovuodon korjaaminen tiivissaumakatolla tai kolmiorimakatolla
Jos tiivissaumakatto tai kolmiorimakatto on vuotanut, on se tietenkin pikaisesti tiivistettävä, ja kaikki katon alle syntyneet vahingot on kiireesti kunnostettava. Jos käy hyvä tuuri, vauriot keskittyvät pelkkään vesikatteeseen. Katto saadaan tällöin kuntoon pelkän bitumikaton täsmäpaikkauksen avulla. Jos katon alla oleva aluskermi on suojannut kattorakenteita ja on vielä kunnossa, riittää pelkkä sauman tiivistys tai esimerkiksi paikkapalan liimaaminen kattoreiän päälle. Kun saavumme paikan päälle, näemme heti, miten omakotitalon, kerrostalon, piharakennuksen tai esimerkiksi tehdasrakennuksen bitumikaton vuoto on korjattava. Vierailemme katon alla tutkimassa, ovatko katon alapuoliset osat jo kastuneet. Mikäli kyseessä on vuotava tasakatto, on meidän avattava hieman vesikattoa, tai vastaavasti tehtävä avaus sisäkaton puolelta, päästäksemme näkemään vesikatteen alle.
Jos toteamme, että vesi on päässyt kastelemaan katon alla olevat rakenteet, suunnittelemme kattovuodon korjauksen tämän tiedon pohjalta. Kastuneet rakenteet on kuivatettava, ja jos lahoa on jo alkanut esiintyä, on huonokuntoiset kohdat uusittava. Eristeiden kuivuus pitää myös varmistaa, sillä katon alle ei kannata jättää märkiä eristeitä. Kosteuden takia yläpohjaan saattaa syntyä jopa homevaurioita, joten asian kanssa on oltava tarkkana. Oikein paha katon vesivahinko johtanee kattoremonttiin. Pääsääntöisesti pidämme sitä kuitenkin vasta viimeisenä vaihtoehtona.
Kattoreikien paikkaus on nopea kattokorjaustyö
Kattoreikien paikkaaminen ei vie pitkän linjan huopakattoammattilaisiltamme kauaa aikaa. Jokainen bitumikattoon tullut reikä on syytä korjata pikaisesti, jotta siitä ei pääsisi kosteutta katon alle. Tuore reikä tai halkeama korjataan usein bitumikaton paikkaamiseen tarkoitettujen massojen avulla. Massoilla tiivistetään myös se haava, mikä kattoon syntyy puhkaistuamme katossa olleen kuprun. Isompi reikä vaatii paikkapalaa. Paikkapalaksi pyritään aina valitsemaan saman värinen kuin muu katto, ja tarpeeksi iso ulottuakseen peittämään myös reiän reunat. Liimaamme sen huolella paikoilleen, ja tarkastamme paikkauskohdan tiiveyden jokaisen tulevan kattotarkastuksen yhteydessä. Huopakaton paikkaus voi tarkoittaa myös aluskermin tiivistämistä. Jotta aluskermistä saataisiin irti kaikki mahdollinen hyöty, pitää se olla ehjä. Vaurioitunut aluskermi on uusittava vähintäänkin vaurioituneilta osin, esimerkiksi katon sisätaitteen kohdalta.
Jos huopavuota vaikuttaa hyvin haurastuneelta, saadaan tarpeeksi kestävä paikkaustulos vain uusimmalla kyseinen vuota. Jos haurastuneita ja vuotoalttiita paikkoja on siellä täällä pitkin kattoa, voi olla paras vaihtoehto teettää kattoremontti.
Rännit, tikkaat, kattoluukku… tunnemme tavat korjata myös ne
Huopakaton kevät- ja syystarkastus sekä jokaisen kattotyön yhteydessä ilmaiseksi tarjoamamme katon yleiskuntotarkastus ulottuu aina katon varusteisiin asti. Säännölliset tarkastukset kertovat kokeneille ammattilaisillemme heti, jos joitain katon varusteita pitäisi huoltaa, korjata tai uusia. Ei ole sellaista kattotyötä, mitä emme toteuttaisi asiantuntemuksella ja asiakaslähtöisellä asenteella.
Katon tarvikkeita vaanivat varsinkin lumi ja tuuli, mutta myös ruosteesta voi koitua ongelmia. Jos katon kaikkien varusteiden kiinnitysten kunto tarkastetaan puolivuosittain, on todennäköisempää, että kattotarvikkeet pysyvät kiinni katossa myös kovilla syystuulilla. Tarvittaessa kiristetyt kiinnikkeet estävät kattotikkaiden ja muiden kattotarvikkeiden irtoamisen katosta myös keväällä, kun tonnikaupalla lunta valuu pitkin kattoa. Jos katolta kuitenkin irtoaa tikkaita tai esimerkiksi vesikouruja, korjaamme niin katon kuin vaurioituneet kattotuotteetkin.
Mitä muita vahinkoja lumi ja myrskytuulet voivat aiheuttaa?
Katolla oleva lumi voi aiheuttaa myös läpivientivuodon vaurioittamalla jonkin katon läpiviennin tiivisteitä ja suojapellityksiä. Lisäksi lumi saattaa painaa huopakaton sisätaitteita ja saumoja niin paljon, että ne antavat periksi ja sallivat lumen sulamisvesien tihkua katon alle. Painavimmillaan lumikuutio voi painaa yli 300 kiloa, joten katto voi painua talven aikana luokalle. Lumiesteet ja lumenpudotukset vähentävät lumivaurioiden todennäköisyyttä bitumikatolla.
Myrsky voi erilaisten kattotarvikkeiden irrottamisen lisäksi viedä koko huopakaton mennessään. Tämä on onneksi melko harvinaista. Myös puu saattaa kaatua talon päälle – siksi varsinkin kaikki lahot puut on syytä poistaa talon läheltä. Palvelemme nopeasti ja asiantuntevasti myös tällaisten lumi- ja myrskyvaurioiden korjaamisessa.
Katto vuotaa läpiviennin kohdalta – toimi näin
Jos katto vuotaa savupiipun, kattoluukun tai kattoikkunan kohdalta, ota yhteyttä. Tiivistämme vesi- ja aluskatteen ja korjaamme mahdolliset kosteusvauriot. Jos aluskatetta ei oltu asennettu oikein läpivientiä vasten, teemme tarpeelliset muutostyöt. Kaikkien läpivientien asentaminen ja korjaaminen on hyvä jättää kokeneille bitumikattoammattilaisillemme, sillä me tiedämme, miten läpiviennistä tulee haju-, vesi- ja lämpötiivis. Esimerkiksi ilmanvaihtoputkesta tippuva kondenssivesi on merkki siitä, ettei läpivientiä ole eristetty kunnolla. Meidän asentamamme IV-putket ja muut läpiviennit ovat kaikin puolin kunnossa. Silti tarkastamme ne jokaisen kattotyön yhteydessä, sillä parhaatkin tiivisteet haurastuvat vuosien ja lämpötilojen vaihdellessa.
Piipun korjaus voidaan viimeistellä piipun pellityksellä tai maalaamisella
Myös savupiipussa voi esiintyä korjaustarpeita. Huonoon kuntoon päässyttä savuhormia ei kannata käyttää, ennen kuin se on kunnostettu joko pinnoittamalla tai muuraamalla uudestaan. Hormien kunto heikkenee ennen kaikkea rapautumisen takia. Rapautumista saa aikaan hormiin satava vesi, minkä jäätyminen hormissa saa laastissa jo valmiiksi olevat kolot vähitellen suurenemaan. Piipun pellitys peltisepän työnä suojaa hormia kosteudelta, mutta piipunhattu on jo suoranainen välttämättömyys. Piipunhatulla suojattuun hormiin pääsee paljon vähemmän kosteutta. Meiltä voit tilata myös katon ilmeen yhtenäistävän piipun maalaamisen.
Kattokaivot ja vesikourut vaativat säännöllistä seurantaa
Roskien poistaminen on äärimmäisen hyvä tapa varmistaa sadevesien poistuminen katolta ja rakennuksen luota. Jos kyseessä on tasakatto, hoituu sadevesien ohjaaminen kattokaivojen kautta – jos hoituu. Kattokaivot voivat mennä tukkoon roskista tai jäätyä umpeen. Roskat pitäisikin poistaa ainakin kaksi kertaa vuodessa, ja kattokaivojen (sekä niiden lämpövastusten) kunto tulisi selvittää samaan aikaan. Vesikouruistakin kaikki roskat on hyvä poistaa kahdesti vuodessa. Näin vältetään roskien muodostamista tukoksista aiheutuvat ylivuodot, mitkä voivat kastella ja vaurioittaa rakennuksen julkisivua sekä katon ulkopuuosia. Räystäiden pitkäaikainen vuoto saattaa johtaa jopa perustusten kastumiseen, sillä maahan imeytyvä vesi voi kastella talon alapohjan. Lisäksi roskat ja niiden taakse kertyvä vesi saavat rännit ruostumaan ja jäätymään. Molemmat seuraukset voivat aiheuttaa rännien vaurioitumista. Jäätä ja jääpuikkoja voidaan roskien poiston lisäksi ehkäistä sulanapitokaapeleilla.
Mitä korjattavaa bitumikaton sadevesijärjestelmässä onkaan, ota yhteyttä – uusimme kattokaivot, paikkaamme ja saumaamme kourut, kiinnitämme maahan pudonneet rännit takaisin räystäille ja tarvittaessa vaihdamme tilalle kokonaan uudet vesikourut ja alastuloputket.
Kattohuolloilla iso merkitys katon kannalta – teemme huopakattotyöt herkkää huopakattoa vaurioittamatta
Bitumikatot pitää huoltaa eri tavalla kuin esimerkiksi tiilikatot, ja suurin syy tähän on kattohuovan herkkähipiäisyys. Tiilikatto puhdistetaan harjaamalla ja pestään tarkasti säädetyllä painepesurilla, mutta huopakattoa on kohdeltava paljon hellävaraisemmin. Puhdistaminen on parasta hoitaa ilmapuhaltimella, katto peseminen tavallisella letkupaineella, ja sammalenpoistoaineitakaan ei kannata levittää ruiskuilla, vaan telalla. Tiedämme myös sen, miten kattolumet ja -jää saadaan pois huopakatolta niin, ettei katto kärsi huoltotoimenpiteistä. Kesän kovimmilla helteillä ei kannata suorittaa mitään huopakattokorjauksia eikä edes kuntotarkastusta, sillä kuumuudessa pehmennyt huopa saattaa antaa periksi jalkojen alla. Sitä paitsi, kuumuus on saattanut kuivattaa ja kätkeä mahdolliset vuotojäljet rakenteista.
Puhdasta sen olla pitää
Säännöllisillä kattohuolloilla ehkäistään huopakaton vaurioitumista, esimerkiksi sen kuivumista auringossa. Puhtaana, sammaleettomana ja hyvin pinnoitettuna pidetty bitumikatto on pitkäikäinen. Huopakaton tärkein huolto on katteen ja rännien (tai vaihtoehtoisesti kattokaivojen) puhdistus roskista. Koska huopakaton sirotepinta ei kestä harjaamista kovinkaan hyvin, puhdistamme huopakatot hellävaraisesti ilmapuhaltimien avulla. Katon puhdistuksen yhdessä tarjoamme ilmaisen kattotarkastuksen, minkä perusteella saamme tietää katon muista huolto- ja korjaustarpeista. Jos sellaisia paljastuu, laadimme niistä hyvän tarjouksen. Ilmainen katon yleistarkastus on osa kaikkia palveluvalikoimaamme kuuluvia kattotöitä.
Huopakaton uudelleenpinnoitus on kattohuolto, millä vanhalle huopakatolle saadaan vielä runsaasti lisää käyttöaikaa. Uusi pinnoite palauttaa katon elastisuuden alkuperäiselle tasolle, joten huopa kestää taas kosteutta, päällä kävelemistä, auringon kuivattavia UV-säteitä sekä esimerkiksi pakkasia. Bitumikatto pinnoitetaan yleensä ottaen 20–25 vuoden ikäisenä, mikäli pinnoituksen oletetaan tuovan katolle riittävästi lisävuosia.
Myös sammaleiden, levien ja jäkälien poisto on tärkeä huoltotoimenpide. Kasvustot saa bitumikatolta parhaiten pois sammalentuhoaineiden avulla. Kemiallinen sammalenpoisto on tehokkaampi ja hellävaraisempi kuin mekaaninen. Biohajoavien aineidemme vaikutus ulottuu myös katteen sisään, joten katto pysyy pitkään siistinä. Me toteutamme myös lumenpudotukset rakenteita rikkomatta ja kattohuopaa vaurioittamatta, ja palveluvalikoimaamme kuuluu myös jäänsulatus katolta sekä vesikouruista (tai niistä kattokaivoista).
Huopakattoremontin yhteydessä kattomuotokin voi muuttua
Viisikymmentä vuotta on jo varsin korkea ikä huopakatolle. Sitä vanhemman huopakaton kuntoon ja tiiveyteen ei kannata enää luottaa, sillä vanhemmiten katteen halkeilu ja venyminen lisääntyy. Kun on aika pyytää tarjous huopakattoremontista, ota yhteyttä, niin saat luotettavimmat ja lahjakkaimmat ammattilaiset urakkaasi. Uusimme kerrostalojen, ulkorakennusten, omakoti- ja rintamamiestalojen sekä vapaa-ajan rakennusten huopakatot samalla rautaisella ammattitaidolla.
Kattosaneerausta voidaan tarvita jo ennen puolikkaan vuosisadan vierähtämistä. Jos katon alta löytyy paha vesivahinko, tai myrsky runtelee kattoa pahasti (esimerkiksi repimällä irti koko katon), voi olla paikallaan uusia koko katto. Samalla kattoa voidaan päivittää monin eri tavoin. Tasakatosta voidaan loihtia harjakatto, tai pulpettikatosta aumakatto… kattoa voidaan myös korottaa, lisälämmöneristää tai varustella kattoikkunoilla, aurinkopaneeleilla tai vaikka pieneläinesteillä.
Osittainen bitumikaton vaihto on yksi mahdollisuus
Jos huopakaton aluskermi on vielä tiivis, eikä kattorakenteissa esiinny mitään korjattavaa, voidaan toteuttaa bitumikaton osittainen vaihto. Tällöin puramme ja uusimme katon pintakerrokset, eli pintahuovan ja aluskermin. Tällaisen katon vaihdon yhteydessä ei tietenkään voida muuttaa kattomuotoa tai korottaa kattoa, mutta uusien läpivientien, kattoturvatuotteiden tai vaikka lämpöeristeiden lisääminen on kuitenkin mahdollista.
Kattotarkastusten avulla selvitään usein pelkällä huopakaton osittaisella korjauksella
Jokaisen rakennuksen katto tarvitsee säännöllisiä kattotarkastuksia, jotta sen ylläpitäminen olisi mahdollisimman helppoa ja huokeaa. Säännöllisten, eli kaksi kertaa vuodessa toistettavien kattotarkastusten teettäminen palkitaan katolla, mikä pysyy vuodesta toiseen hyvässä kunnossa. Kun huoltotarpeet havaitaan ja teetetään aikaisessa vaiheessa, katto on elinvoimainen ja rasituksensietokykyinen. Koska katon tarkastus paljastaa myös mahdolliset korjaustarpeet, esimerkiksi katteeseen tulleet halkeamat tai ylös pumppautuneet huopakattonaulat ajoissa, katto saadaan tiivistettyä pienin kustannuksin, ja isommat kosteusvauriot jäävät syntymättä.
Katon, kattoläpivientien, kattotarvikkeiden, yläpohjan ja sadevesijärjestelmän kuntotarkastus on hyvä tehdä ensimmäisen kerran heti keväällä, jotta lumen ja pakkasten tekemät vauriot tulisivat heti selvitettyä. Toisen kerran katon kunto kannattaa käydä läpi myöhään syksyllä, jotta katon alla voi asustaa turvallisin mielin koko talven ajan. Tarjoamme asiakkaillemme ilmaisen katon yleiskuntotarkastuksen kaikkien kattokorjaustemme ja -huoltojen yhteydessä, mikä on varsin merkittävä ja rahanarvoinen etu. Voit kuitenkin tilata kattotarkastuksen myös omana palvelukokonaisuutenaan.