NÄYTTÄVÄ JA EHJÄ KATTO HUOMATAAN
Korjaamme, paikkaamme ja remontoimme kattosi korkealla ammattitaidolla!

Katon kuin katon elinkaari pitenee huoltamalla

Jos huopakattoa, tiilikattoa tai peltikattoa ei huolleta, muuttuu se vähitellen aina vain huonokuntoisemmaksi ja epäsiistimmän näköiseksi. Huonoon kuntoon päässyt katto vaatii normaalia enemmän korjauksia, eikä katon odotettavissa oleva elinikäkään ole kovin pitkä. Asianmukaisesti ja ajantasaisesti huollettu tiilikatto suojaa rakennusta sateilta ja tuulilta jopa 70 vuotta, mutta jos tiilikatto jätetään oman onnensa nojaan, se voi olla vaihtokunnossa jo parikymmentä vuotta aikaisemmin. Jos mikään ei estä sammaleita kasvamasta tiilikatolle, kulkeutuu tiilien huokosiin paljon kosteutta. Kosteuden jäätyminen talven tullen aiheuttaa tiilien rapautumista. Huopakatonkin käyttöaika lyhenee, jos katolla kasvaa sammaleita. Sammalet jouduttavat katon kulumista ja haurastumista jopa siinä määrin, että bitumikaton käyttöikä saattaa lyhentyä puoleen – peltikatto ei kärsi sammaleista, mutta huoltamaton peltikatto menee pilalle ruosteen takia. Ota meihin yhteyttä saadaksesi kattosi kestämään niin pitkään ja niin matalilla kustannuksilla kuin mahdollista.

Yhteistä kaikille eri katolle on, että niille on tarjottava säännöllisesti perushuoltoja. Olipa rakennuksessa peltikatto, tiilikatto tai huopakatto, se on tarkastettava ja puhdistettava kahdesti vuodessa. Roskien poisto hoidettaneen harjaamalla, ellei kyseessä ole vielä hellävaraisempia otteita kaipaava bitumikatto. Tällaisen kevät- tai syyshuollon yhteydessä puhdistetaan myös sade- ja sulamisvesien poiston hoitava järjestelmä. Tällä voidaan tarkoittaa kattokaivoja, jalkarännejä tai vesikouruja ja alastuloputkia. Muita, pidemmin väliajoin tarvittavia kattohuoltoja ovat esimerkiksi sammalenpoisto ja katon suojakäsittely, katon maalaus ja jään poisto katolta. Katon yleiskuntotarkastus tarjotaan kaupan päälle aina, kun tilaat meiltä jonkin omakotitalon, kesämökin tai esimerkiksi kerrostalon kattohuollon. Kahteen ensin mainittuun saa lisäksi kotitalousvähennystä – tuota verovähennystä haetaan Verohallinnolta kattohuollosta aiheutuneen laskun tultua maksetuksi. Lasku on tietenkin hyvin kohtuuhintainen – pidämme huolen siitä, että tavallisella kuluttajalla on mahdollisuus käyttää palveluitamme. Sen, mitä katon huolto avaimet käteen -periaatteella tehtynä maksaa, saat kuulla jo hyvissä ajoin ennen töiden aloittamista. Halutessasi voit samalla hakea urakalle rahoitusta.

Katon huolto

Kattotarkastus on niin tärkeä katonhuolto, ettei sitä kannata jättää väliin

Kattotarkastusta ei syyttä pidetä tärkeimpänä kattohuoltona. Se on niin olennainen tapa pitää huolta tiilikaton, huopakaton tai peltikaton kunnosta, että se kannattaa teettää puolen vuoden välein jättämättä sitä koskaan väliin. Näin saat heti tiedon siitä, jos katossa on reikä, katto vuotaa piipun juuresta, aluskate pitäisi vaihtaa tai kattotikkaat meinaavat irrota katosta. Kun erilaisiin korjaustarpeisiin puututaan ajoissa, voidaan isommat vahingot – kuten kosteusvauriot – jopa kokonaan ehkäistä. Pienestäkin reiästä voi aiheutua ikäviä ongelmia katon alla oleviin rakenteisiin ja eristeisiin. Toki useimpien vesikattojen alla on aluskate, mitä pitkin kaikkien vuotovesien on tarkoitus valua pois kattorakenteiden luota, mutta aluskate saattaa kulua puhki. Tällöin puurakenteet kastuvat ja lahoavat, ja eristeiden kastuminen saattaa johtaa yläpohjan homevaurioon. Vahingoittunut aluskate on vaihdettava uuteen (joko kokonaan tai osittain), jotta ulkokaton läpi mahdollisesti pääsevät vedet eivät aiheuttaisi ongelmia katon alla. Kattotikkaiden irtoaminen katosta kannattaa myös mahdollisuuksien mukaan estää. Kaikkien kattotarvikkeiden kiinnikkeet pitäisi tarkastaa kahdesti vuodessa, jotta ne voitaisiin tarvittaessa kiristää. Jos kiinnikkeet pääsevät löystymään, katon varusteet saattavat irrota tuulen tai lapetta pitkin valuvan lumen voimasta. Tällainen vaurioittaa kattoa, ja mahdollisesti myös kattotuotetta. Alhaalla maassa olijat ovat vaarassa, jos katolta putoilee painavia kattotarvikkeita.

Kattotarkastus kertoo kokeneille asiantuntijoillemme myös sen, onko kattoa aika huoltaa vielä jollain muulla tavalla. Peltikaton pinta saattaa olla aika maalata ruostumisen ehkäisemiseksi, tai ehkä huopakatto kaipaa sammalenpoistoa, jotta sen saumat eivät alkaisi irvistää. Kattotarkastuksen jälkeen kerromme kaikista huolloista ja korjauksista, joita olisi hyvä katolle toteuttaa. Tietenkin esitämme mahdollisesti tarvituista kattotöistä myös hyvän tarjouksen.

Meiltä saat katon yleissilmäyksen jokaisen kattotyön yhteydessä

Kerrostalon, rivitalon tai esimerkiksi kesämökin katto tulisi tarkastaa kaksi kertaa vuodessa, ja mieluiten siten, että ensimmäinen tarkastus tapahtuisi heti lumen sulamisen jälkeen. Jos katolle noustaan mahdollisimman pian sen tultua esiin lumen alta, päästään talven aikana mahdollisesti sattuneet vauriot korjaamaan nopeasti. Katolta voi paljastua rikkinäisiä tiiliä, vuotavia saumoja tai esimerkiksi jäisen lumen katon maalipinnoitteeseen tekemiä naarmuja. Toinen tarkastus on aika suorittaa syksyn kääntyessä talveksi. Syksyn viimeinen tarkastus antaa tilaisuuden puuttua mahdollisiin tiiveysongelmiin ennen, kuin uuden talven lumet satavat katolle.

Saat ammattilaistemme suorittavan kattavan kattotarkastuksen ilmaiseksi aina tilatessasi meiltä joitain muita kattotöitä. Suosittelemme tilaamaan meiltä tiilikaton, peltikaton ja huopakaton määräaikaishuollot, eli kevät- ja syyshuollot. Tällaisen huollon yhteydessä puhdistamme katon ja sen sadevesijärjestelmän kaikista epäpuhtauksista, ja teemme lisäksi tällaisen yleiskuntotarkastuksen, minkä aikana tutkitaan niin katteen pinnan ehjyys, kaikkien katon tarvikkeiden kunto kuin myöskin katon alapuolisten osien tilanne.

Meiltä löytyy asiantuntemusta kaikkien erilaisten katteiden huoltamiseen

Olemme koko maassa toimiva kattourakoitsija, joka huoltaa niin peltikatot, tiilikatot ja bitumikatot, kuin kaikki hieman harvinaisemmatkin katteet. Meiltä löytyy asiantuntemusta niin kuparikattojen, alumiinikattojen kuin myöskin vartti- tai mineriittikattojen huoltamiseen. Asbestia sisältäviä varttikattoja on aina vain vähemmän, ja hyvä niin, sillä niistä irtoavat hiukkaset varastoituvat keuhkoihin saattaen aiheuttaa syöpää. Asbestin vaarat ovat yleisessä tiedossa, ja siksi asbestin käyttäminen on kielletty. Asbestia sisältävää kattoa ei ole pakko purkaa, ellei se vaurioidu jotenkin. Jos rakennuksessasi vielä on asbestia sisältävä katto, jätä sen huollot meille. Pidämme huolen siitä, että varttikaton pesu ja pinnoitus tapahtuu asianmukaista varovaisuutta ja säädöksiä noudattaen. Kauttamme saat myös hoidettua varttikaton purkamisen ja uuden katon asentamisen sen tilalle. Uusi katto voi olla vaikkapa pitkäikäinen ja näyttävä tiilikatto, helppohoitoinen ja kustannustehokas peltikatto tai luotettavan tiivis ja joustava bitumikatto.

Kattoa ei kannata rasittaa helposti poistettavissa olevilla riskitekijöillä

Katon vaurioitumista voi ehkäistä huolehtimalla siitä, että turhat riskitekijät poistetaan katon kuntoa rasittamasta. Turhia riskitekijöitä ovat muun muassa rakennuksen katon päälle kertyvät roskat ja sammalet, sekä talviaikaan katon reunoille syntyvä jää. Myös katon päälle satavan lumen määrää ja koostumusta kannattaa pitää silmällä. Pakkaslumi on kevyttä, joten normaalitilanteessa ei ole syytä olla huolissaan, mutta vettynyt kevätlumi voi painaa satojakin kiloja per kuutiometri. Meiltä saat katonhuoltopalvelua nopealla aikataululla ja kilpailukykyisillä hinnoilla. Ota siis yhteyttä, jos tiilikatto, peltikatto tai huopakatto kaipaa esimerkiksi roskien ja epäpuhtauksien poistoa.

Katon puhtaanapito on tärkeää katemateriaalista riippumatta, sillä roskat (esimerkiksi katolle maatumaan jääneet puiden lehdet) ja muut epäpuhtaudet sitovat katteeseen kosteutta. Pitkäaikainen kosteus on huono asia katon kunnon kannalta: peltikaton se saa ruostumaan, ja tiilikaton sekä bitumikaton haurastumaan muutoin. Esimerkiksi tiilikatto rapautuu sitä enemmän, mitä enemmän tiiliin imeytyy kosteutta. Peltikatot ja tiilikatot voidaan puhdistaa harjaamalla, ja tällainen katon harjaus olisi hyvä suorittaa kaksi kertaa vuodessa. Bitumikaton pinta ei välttämättä kestä harjaamista, joten tällaisen katon me puhdistamme (niin ikään kahdesti vuodessa) ilmapuhaltamalla. Roskaton katto kuivuu nopeasti sateen ja talven jälkeen, eikä lika ala pinttyä. Pinttynyt lika on hankala irrottaa, eikä siinä kaikki: se saattaa ruokkia katon sammaloitumista ja kuluttaa katon suojapinnoitetta niin, että se on uusittava normaalia aiemmin.

Sammalet on poistettava kaikilta katoilta, jos niitä rupeaa ilmestymään. Sammalet vahingoittavat kattoa monin tavoin, muun muassa sitomalla se pintaan entistäkin enemmän kosteutta. Peltikatot tunnetaan siitä, että ne eivät juuri sammaloidu, mutta jos näin käy, riittää reipas harjaus poistamaan sammalet sileäpintaisilta kattopelleiltä. Tiilikattojen ja bitumikattojen sammalenpoisto on paras toteuttaa kemiallisesti. Sammalenpoistoaine pääsee nujertamaan sammalet myös katteen sisältä, joten tällaisen käsittelyn jälkeen sammaleista – tai jäkälistä ja levistä – ei ole riesaa pitkään aikaan.

Meiltä tilaat myös varmoilla otteilla tehdyt lumenpudotukset ja jäänsulatukset. Pudotamme lumet kattoa rikkomatta kaikilta erilaisilta katoilta, myös hallien, maneesien, vapaa-ajan rakennusten, toimistorakennusten ja kaupungin keskustan korkeiden kerrostalojen katoilta. Lumenpudotuksen aikana on tärkeää olla vaarantamatta omaa tai ohikulkijoiden turvallisuutta, ja olisi varsin suotavaa myös olla rikkomatta kattoa. Meihin voit luottaa, sillä tiedämme parhaat tavat lumen pudottamiseen – sekä jään sulattamiseen. Kuumaa vesihöyryä syöksevän laitteemme avulla sulatamme jäät niin katon reunoilta, ojarummuista kuin erilaisista sadevesijärjestelmistä. Sadevesijärjestelmässä oleva jää kannattaa ehdottomasti sulattaa, sillä se estää lumen sulamisesta syntyvää vettä päätymästä oikeaan paikkaan. Katto voi alkaa vuotaa tai jopa talon perustukset voivat kastua, jos veden normaali poistumisreitti on tukossa. Poistettavaa jäätä, mikä uhkaa aiheuttaa kattovuodon, saattaa olla myös satulakaton reunalla.

Lumen pudotus talon katolta ehkäisee sekin monenlaisia ongelmia. Katolta putoava lumi saattaisi aiheuttaa vakaviakin henkilö- ja omaisuusvahinkoja, joista rakennuksen omistaja (tai vaihtoehtoisesti taloyhtiö) olisivat vastuussa. Lumi voi vaarantaa myös itse katon kunnon. Jos lumen paino katolla on tuhansia ja taas tuhansia kiloja, voi katto painua notkolle, katon läpivientien tiivisteet vaurioitua, tai katon jiirit antaa periksi. Kaksi viimeksi mainittua johtanee kattovuotoon, ensimmäinen mahdollisesti katon uusimiseen. Lisäksi on otettava huomioon se, että lumi tulee sulamaan keväällä. Jos kattoa pitkin liukuu alas iso määrä lunta, on vaarana, että lapetikkaat, lumiesteet, rännit, viemärintuuletusputket tai aurinkopaneelit irtoavat lähteäkseen lumen mukaan.

Katon huoltajan osattava ottaa huomioon katemateriaalin vaatimukset

Savitiilikattoa kuuluu huoltaa eri tavalla, eri välineillä ja eri kemikaaleilla kuin bitumipaanukattoa – katon huoltajan on osattava ottaa huomioon katemateriaalin vaatimukset ja erityispiirteet. Kaikki katot pitää puhdistaa ja tarkastaa, ja tämä perushuolto pitää toteuttaa kaikille katoille yhtä usein, eli joka syksy ja joka kevät. Kevät- ja syyshuollon yhteydessä on kuitenkin käytettävä juuri kyseiselle katemateriaalille sopivia tekniikoita. Esimerkiksi huopakattoa ei kannata harjata, vaan se on syytä puhdistaa hellävaraisemmin menetelmin.

Muissa kattohuolloissa on vielä enemmän keskinäisiä eroja. Esimerkiksi se, kuinka usein katto maalataan, vaihtelee suuresti. Kaikkia kattoja ei maalata lainkaan, sillä esimerkiksi kuparikatto säilyy ilman pinnoitettakin jopa kolmesataa vuotta. Savitiilikattoakaan ei maalata tai pinnoiteta, mutta se olisi hyvä kyllästää suoja-aineella ainakin kerran vuosikymmenessä. Muut tiilikatot ja huopakatot pinnoitetaan uudestaan vain yhden ainoan kerran. Peltikatto tykkää säännöllisemmistä huoltomaalauksista, eli se olisi syytä maalata 10 tai ainakin 15 vuoden välein.

Teemme luotettavalla ammattitaidolla kaikkien erilaisten katteiden huollot, ja mikä parasta, tarjoamme ilmaisen kattotarkastuksen aina kaupan päälle. Katon tarkastuksen perusteella voimme suositella esimerkiksi sadevesijärjestelmän huoltomaalaamista, sammaleidenpoistoa tai jotain muuta kattotyötä, kuten rikkinäisten tiilien vaihtoa tai katon lisälämmöneristystä.

Näin tiilikattosi ei rapaudu

Tiilien rapautumista voidaan ehkäistä pitämällä katto puhtaana ja sammaleettomana, sillä roskat ja kasvustot keräävät katolle kosteutta. Tiilen rakenne murenee, kun tiilen sisään päässyt kosteus jäätyy. Kasvustot nopeuttavat tiilen kulumista myös syömällä kattotiilien mineraaleja ja kuluttamalla tiiliä suojaavaa pinnoitetta. Sammaleiden juuret tuppaavat tunkeutumaan tiilien väleihin, ja siirtämään sillä lailla kosteutta katon alle. Katto pidetään puhtaana ja vähemmän alttiina rapautumiselle harjaamalla se kaksi kertaa vuodessa. Katon harjaus yhdistetään toimestamme aina katon reunalla sijaitsevien räystäskourujen puhdistamiseen. Samalla arvioidaan tarve kemiallisen sammalenpoistokäsittelyn suorittamiselle. Mekaanisesti sammaleita ei kannata poistaa, sillä kemiallinen tapa on kukkaro- ja kattoystävällisempi sekä tuloksellisempi.

Betonitiilikatto on edellä mainittujen huoltojen lisäksi hyvä myös pinnoittaa kertaalleen, sillä uusi pinnoite palauttaa vanhojen tiilien värin ja sileän pinnan, mikä hylkii likaa, sammaleita ja kosteutta. Savitiilikaton käsitteleminen erityisellä suoja-aineella auttaa sitä vastustamaan sammaleita ja rapautumista. Tiilikatto on melko painava katto, siksi runsaslumisina talvina voi lumen vähentäminen katolta olla enemmän kuin hyvä idea.

Näin peltikattosi ei ruostu

Poistamatta jääneet roskat ja niiden kattoon keräämä kosteus aiheuttavat ruostetta. Ruoste vaurioittaa kattoa pikkuhiljaa, kunnes se saa katon vuotamaan. Roskien harjaus joka kevät ja syksy on tehokas tapa pitää ruostevauriot loitolla, mutta lisäksi katto kannattaa maalata. Uuden katon pinnoite voi kestää katolla jopa 25 vuotta, varsinkin, jos maali on vaaleasävyistä. Maalipinnan alkaessa muuttua hilseileväksi ja halkeilevaksi, on aika suorittaa katon huoltomaalaus. Katon maalaus alkaa katon tiivistämisellä ja katon pehmytharjapesulla – painepesurilla, ainakaan kovaa painetta käyttäen, ei kannata kattoja pestä. Kuiva katto maalataan yhteen tai kahteen kertaan.

Säännöllisesti puhdistettu ja maalattu katto ei muutu ruskeankirjavaksi. Satunnaiset ruosteläiskät, joita voi syntyä esimerkiksi katon pinnoitteeseen ilmestyneisiin naarmukohtiin, voidaan harjata ja paikkamaalata. Kaikkien kattojen, myös peltikattojen, sadevesijärjestelmä on tärkeää muistaa puhdistaa kaksi kertaa vuodessa. Lunta ei yleensä tarvitse pudottaa peltikatolta, mutta jos tarvitset lumenpudotusta harjakatolta, taitekatolta tai pulpettikatolta, olemme aina valmiit palvelemaan.

Näin huopakattosi ei haurastu

Meidän ammattilaisillamme on pitkä kokemus myös herkästi vahingoittuvien huopakattojen huoltamisesta. Huopa- ei bitumikaton puhdistaminen ja kuntotarkastaminen luovat perustan pitkäikäiselle, jopa yli 40 vuoden iän saavuttavalle katolle. Katteen pinnalla olevat roskat poistetaan ilmapuhaltimella tai oikein pehmeällä harjalla, ja samalla puhdistetaan räystäskourut tai kattokaivot (jos kyseessä on tasakaton huolto). Kuntotarkastaja arvioi tarpeen sammalenpoistolle tai katon pinnoitteen uusimiselle. Pinnoitteen uusiminen parantaa bitumikaton mahdollisuuksia kestää auringon ultraviolettisäteitä ja muita rasituksia ilman, että katto vuotaisi. Jos noin parikymppisen bitumikaton pinnoite uusitaan, on hyvin todennäköistä, että katto pysyy tiiviinä ja rasituksensietokykyisenä vielä toiset parikymmentä vuotta.

Sammaleidenpoistokäsittely on tarpeen, jos katolle on tarrautunut sammaleita tai esimerkiksi jäkäliä. Sammaleiden poistoaine levitetään katolle, missä se saa kaikessa rauhassa tuhota kasvustot viimeiseen itiöön. Muita kattohuoltoja, joita huopakatolla saattaa tarvita, ovat lumimassojen vähentäminen katolta sekä jääpuikkojen ja jään poisto katolta.

Näin palahuopakattosi ei ala vuotaa

Palahuopakaton eli laattakaton huolto-ohjelma ei juuri eroa tavallisten bitumikattojen huoltamisesta. Myös tämä katto on kahdesti vuodessa puhdistettava ilmapuhaltimilla. Räystäskouruissa olevat roskat kerätään käsin suoraan roskapusseihin, jotta pihamaallesi ei ilmaantuisi epämääräisiä läjiä. Roskien keräämisen jälkeen huuhtelemme kourut, ja tarpeen vaatiessa puhdistamme likarannut myös rännien ulkopuolelta.

Samaan syssyyn (ilmaiseksi) suorittamamme kuntotarkastus kertoo, onko aika toteuttaa myös sammalentuhoaineilla tehtävä kasvustojen poisto, tai onko palahuopakattoa suojaava pinnoite uusimiskunnossa. Mitä vähemmän sammaleita, sitä paremmassa kunnossa katto pysyy. Koska bitumipaanukattoa uhkaavat myös auringon UV-säteet, kannattaa kulunut pinnoite uusia katon pitämiseksi elastisena ja elinvoimaisena. Ennen pinnoitteen uusimista teemme hellävaraisen, mutta kaiken pinttyneen lian poistavan kattopesun.

Tarvittaessa saat kauttamme myös lumen pudotukset, jäänsulatukset ja kaikki muut kattohuollot, joita omakotitalon, piharakennuksen tai esimerkiksi vapaa-ajan kiinteistön palahuopakatto voi vaatia.