NÄYTTÄVÄ JA EHJÄ KATTO HUOMATAAN
Korjaamme, paikkaamme ja remontoimme kattosi korkealla ammattitaidolla!

Palahuopakaton, eli bitumipaanukaton korjauksessa vaaditaan ammattitaitoa ja kunnollisia työvälineitä

Vaurioituneen palahuopakaton, eli bitumipaanukaton korjaus vaatii ammattitaitoa ja kunnollisia työvälineitä – sekä tietotaitoa niiden käyttämiseen. Katon korjaus kannattaakin tilata meiltä, olipa kyse kattovuodon korjaamisesta, irronneiden paanujen liimaamisesta takaisin kattoon, myrskyvaurioiden kunnostamisesta tai esimerkiksi notkolle painuneen katon oikaisemisesta. Kunnostamme katon luotettavasti, ja tulemme paikalle nopeasti yhteydenottosi jälkeen. Rakennus saadaan siis tuota pikaa suojaan säiltä ja kosteudelta. Meihin kannattaa luottaa palahuopakaton korjaamisessa myös sen takia, että asiakkaanamme kuulet aina rehellisen arvion katon kunnosta, ja saat tarvittaessa ehdotuksia katon kunnostamiseksi tai huoltamiseksi. Jos huomaamme, että katon pinnoite on aika uusia, annamme tarjouksen tällaisesta katon kuntoa kohottavasta ja sen rasituksensietokykyä parantavasta kattohuollosta. Jos taas huomaamme kattoturvatuotteiden kiristysten löystyneet, tarjoamme niiden kiristämistä, mikä ehkäisee lumi- ja myrskyvaurioita. Ehkä piipunjuuren tiivisteet ovat haurastuneet – silloin sinulle tarjotaan piipunjuuren tiivistämistä, jotta katto ei alkaisi vuotaa piipun juuresta.

Kaikkiin palahuopakaton korjauksiin – myös palahuopakaton uusimiseen – saa kauttamme rahoituksen. Rahoituksen ansiosta mikään korjaustarve ei jää roikkumaan, vaan katto voidaan korjata heti, jos siitä löytyy uusia vaurioita. Tuoreen vaurion korjaaminen tulee lähes aina edullisemmaksi. Onnekkaimmillaan vaurio on pelkässä vesikatteessa, eikä katon alapuolisia osia tarvitse lainkaan alkaa kunnostaa. Muista raportoida Verohallinnolle meillä teettämistäsi omakotitalon tai kesämökin katon korjauksista, niin saat kotitalousvähennystä.

Huopakaton, bitumikermikaton korjaus

Mitä nopeammin palahuopakatto korjataan, sen parempi

Ulkorakennuksen, rintamamiestalon tai esimerkiksi mummonmökin palahuopakatossa oleva reikä tai muu vika kannattaa korjauttaa mahdollisimman nopeasti. Pienikin vika voi aiheuttaa ongelmia katon alle saaden kattorakenteet kastumaan ja eristeet homehtumaan. Tässä vaiheessa palahuopakaton korjaus on jo paljon hankalampaa ja hintavampaa, kuin pelkän kattoreiän paikkaus. Vuotavan palahuopakatonkin korjaus kannattaa toki tilata meiltä. Hoidamme katon tiivistyksen, kattorakenteiden kunnostamisen ja märkien eristeiden vaihtamisen varsin kohtuullisilla kustannuksilla. Laatu on taattu: talon katosta tulee tuossa tuokiossa tiivis ja turvallinen. Lisäksi saat kaupan päälle koko katon tarkastuksen, jotta voit olla varma, että mikään muu kohta katosta ei uhkaa aiheuttaa kattovuotoja. Katon kuntotarkastuksen myötä saamamme, katon kuntoa koskevan kokonaiskuvan ansiosta voimme tarvittaessa suositella myös joitain kattohuoltoja, joilla katon kestävyyttä voidaan parantaa.

Palahuopakaton paikkaus voi olla esimerkiksi kattoon syntyneen reiän paikkaaminen massaamalla tai irronneen palahuopapaanun liimaaminen. Kyseessä voi olla myös vaikkapa katon sisätaitteen tiivistäminen, lahonneiden otsalautojen tai reikiintyneen aluskatteen vaihto tai maahan lumen mukana pudonneiden lumiesteiden kiinnittäminen takaisin kattoon. Katon sisätaite eli jiiri korjataan usein juuri keväällä, sillä jiirin päälle kertynyt lumi saattaa rasittaa jiiriä niin paljon, että sulamisvettä rupeaa valumaan katon alle. Jos aluskermi ei ole tehtäviensä tasalla, vesi voi päästä aina katon rakenteisiin asti. Tällöin katon tiivistykseen yhdistyy myös aluskatteen korjaus jiirin kohdalta ja kattorakenteiden kunnostaminen (eristeetkin pitänee vaihtaa kuiviin). Aluskatteen korjaus tarkoittaa lähes poikkeuksetta aluskatteen vaihtoa, mutta se voidaan tilanteesta riippuen toteuttaa myös osittain. Otsalaudat voivat lahota siitä huolimatta, että ne on usein maalattu – lahovaurioiset puuosat kannattaa vaihtaa uusiin, olivatpa ne sitten katon alla tai sen ulkopuolella. Koska suomalaisilla katoilla on usein paljon lunta, ovat lumen alas putoamisesta aiheutuvat vauriot suhteellisen yleisiä. Katosta saattaa irrota kattoturvatuotteita, joiden lisäksi myös esimerkiksi aurinkopaneelit voivat lähteä katolta alas putoavan lumen mukaan. Korjaamme vesikatteen ja palautamme palahuopakaton varustelutason ennalleen.

Korjausoperaation koolla ei ole väliä, me autamme

Tämä korjauspalvelu palvelee sinua kaikenkokoisten palahuopakattojen korjaamisen tiimoilta. Korjaamme reippaalla aikataululla ja luotettavalla ammattitaidolla myös pinta-alaltaan suuret katot – mutta mikään kohde ei ole meille myöskään liian pieni. Ota yhteyttä silloinkin, kun kaipaat grillikatoksen, koirankopin tai vaikka roskakatoksen katon korjaamista. Meiltä löytyvät ratkaisut myös ison kokoluokan vahinkojen korjaamiseen. Tällaisia astetta isompia kattokorjauksia ovat muun muassa palahuopakaton osittainen vaihto, vuotavan palahuopakaton korjaus ja lahojen puurakenteiden kunnostaminen sekä lumi- ja myrskyvaurioiden korjaus.

Lumen ja myrskytuulien aiheuttamat korjaustarpeet voivat olla varsin pieniä: ehkä ei tarvita muuta kuin katon reunalta pudonneiden vesikourujen kiinnittäminen takaisin kattoon. Isompiakin vaurioita voi kuitenkin esiintyä. Pahimmassa tapauksessa lumen paino saa katon sortumaan, tai tuuli tempaisee koko laattakaton mukaansa – myös siitä syntyy isoja ongelmia, jos puu kaatuu katon päälle. Asuinrakennuksen katon sortuminen on kuitenkin erittäin harvinaista, ja useimmiten katot myös pysyvät paikoillaan tuulenpuuskista huolimatta. Mikäli tontilla ei kasva lahoja puita, ei puun kaatuminen katolle ole sekään kovin todennäköistä. Jos vahinko kuitenkin sattuu, ota yhteyttä. Tarvittaessa puramme ja rakennamme palahuopakaton uudestaan aivan alusta asti.

Katon uusiminen ei aina mene saman kaavan mukaan

Ikääntynyttä ja selkeästi vaurioitumisaltista laattakattoa ei kannata korjata (ainakaan isolla rahalla), sillä katon uusiminen tulee varmasti taloudellisemmaksi. Katon vaihto saa katon kestämään jopa 40 vuotta, ehkä enemmänkin. Kesämökin tai omakotitalon bitumipaanukaton uusiminen voidaan toteuttaa ainakin kolmella eri tavalla. Jos katon alla oleva aluskermi on pitänyt kaiken kosteuden pois kattorakenteista, eikä se itsekään ole vaurioitunut, voidaan toteuttaa palahuopakaton osittainen uusiminen. Bitumipaanukaton osittainen vaihto tarkoittaa sitä, että uusimme pelkät bitumipaanut. Vanhan aluskatteen purkamisesta ja hävittämisestä ei tuolloin aiheudu kustannuksia; ei myöskään uuden aluskatteen hankkimisesta ja asentamisesta.

Joissain tapauksissa bitumipaanukaton uusimisesta selvää vielä edullisemmin ja helpommin. Koko katto voidaan jättää purkamatta, jos se on sellaisessa kunnossa, että se pystyy toimimaan seuraavat 40+ vuotta uuden katon alusrakenteena. Suoraan vanhan palahuopakaton päälle rakennettava katto voi olla huopakatto, huopalaattakatto tai peltikatto.

Tarkastuskierroksen jälkeen on totuuden hetki

Mitä nopeammin myrskytuulien, sammaleiden, lumimassojen tai esimerkiksi auringon UV-säteiden katolle aiheuttamat vauriot havaitaan, sitä edullisemmin ne ovat korjattavissa. Venymistä, kattorei’istä ja haurastuneista tiivisteistä aiheutuvat vauriot voidaan näin estää ennalta, tai ainakaan vauriot eivät ehdi kasvaa kovin merkittäviin mittasuhteisiin. Tuore vauriokohta, mikä ei ole ehtinyt vielä vaikuttaa kuin vain vesikatteeseen, saattaa olla korjattavissa pelkän tiivistysaineen tai kumibitumiliiman avulla. Jotta katon vauriot voitaisiin havaita ja paikallistaa jo varhaisessa vaiheessa, talon katto kannattaa tarkastaa kaksi kertaa vuodessa. Kevättarkastuksen ansiosta, mikä tehdään heti katon tultua esiin lumen alta, huomataan heti kaikki lumen painon tai lumimassojen liikkeiden synnyttämät vauriot. Loppusyksyn tarkastus mahdollistaa katon saumojen ja jiirien tiivistämisen ennen, kuin uusi lumi ilmestyy rasittamaan talon kattoa.

Kattotarkastuksista ei tarvitse maksaa mitään, jos tilaa meiltä samalla jonkin muun kattotyön, vaikkapa juuri vuosittaisen kevät- tai syyshuollon. Tällaisen puolen vuoden välein toistuvan operaation yhteydessä puhdistamme katon kaikista epäpuhtauksista, tyhjennämme rännit roskista – ja tutkimme koko katon kunnon ilman erillistä veloitusta tai edes pyyntöä. Kattotarkastuksen jälkeen on totuuden hetki. Annamme asiakkaalle kattavan raportin tämän katon kunnosta, ja tarvittaessa laadimme sopuhintaisen tarjouksen katon paikkaamisesta, saumojen tiivistämisestä, kattoikkunan vaihdosta, räystäslaudoituksien uusimisesta, sulanapitokaapeleiden asentamisesta tai vaikkapa sammalenpoistosta. Jos katto alkaa olla siinä kunnossa, että katon uusiminen voisi olla hyvä idea, mainitsemme tästäkin. Aikaisessa vaiheessa teetetty kattosaneeraus on aina edullisempi kuin kattoremontti, minkä kanssa on viivytelty liian kauan. Hyvin huonoon kuntoon päässeen katon alla saattaa olla erilaisia kosteusvaurioita, joiden kunnostaminen nostaa bitumipaanukaton uusimisen hintaa.

Suorittamamme kattotarkastus on aina hyvin perusteellinen. Sen aikana menemme käymään myös katon alla, jotta voisimme varmistua siitä, että katon alla olevat puurakenteet ovat varmasti kunnossa. Samalla voimme tarkastaa aluskatteen kunnon. Aluskatteen ehjyys ja tiiviys on ensiarvoisen tärkeä asia, sillä aluskate estää katon rakenteita kastumasta, jos palahuopakatto vuotaa. Katon alta käsin pääsemme tarkastamaan myös sen, onko eristeitä riittävästi, ja ettei eristeissä ole kosteutta. Mikäli ongelmia esiintyy, kuulet meiltä parhaat ratkaisut niihin.

Katon varusteidenkin kuntoa on muistettava seurata

Palahuopakaton varusteidenkin – esimerkiksi kattoturvatuotteiden – kunto on muistettava seurata. Jos katon kevät- ja syyshuollot on tilattu meiltä, saat myös katon varusteiden kunnon käsittävän tarkastuksen aina oikeaan aikaan. Kattoturvatuotteiden ja muiden palahuopakaton tarvikkeiden kuntoa koettelevat esimerkiksi ruoste, kattolumi sekä ulkona puhaltavat kovat tuulet. Ruoste haurastuttaa kaikenlaiset teräksen, ja tuuli tai lumi voivat repiä kattotarvikkeita irti laattakatosta. Kovan myrskyn jälkeen kannattaa varmistaa, ovatko viemärintuuletusputket, kattotikkaat ja muut vastaavat kattotuotteet vielä omilla paikoillaan. Kattoturvatuotevalikoimassa saattaa olla puutteita myös talven jäljiltä, mutta ei hätää: korjaamme katon ja varustelemme sen uudestaan – tarvittaessa aivan uusilla kattotuotteilla. Varustelemme myös kerrostalojen ja muiden korkeiden rakennusten katot, sillä meillä on käytössämme kunnollinen kalusto henkilönostimineen ja nostinkoriautoineen.

Ei todellakaan ole mikään leikin asia, jos katosta irtoaa kattotarvikkeita, sillä ensinnäkin joku voi jäädä alle ja loukkaantua, ja toisekseen palahuopakattoon syntyy samalla vaurioita. Kattotarvikkeiden irtoaminen kannattaakin pyrkiä estämään varmistamalla kaikkien katon varusteiden kiinnitykset, mielellään kahdesti vuodessa, ja hillitsemällä lumen liikkeitä katon reunalle asennettavilla lumiesteillä. Jos vahinko kuitenkin sattuu, on katonkorjausfirmaan otettava pian yhteyttä. Katossa olevat vauriot on saatava tiivistettyä kosteusvahinkojen ennaltaehkäisemiseksi, ja katon varustelutaso on saatava ennalleen, sillä esimerkiksi ilman lumiesteitä olevalta katolta putoavat lumet voivat aiheuttaa vakavia vahinkoja. Jos katolla ei ole lapetikkaita ja kulkusiltoja, katolla on vaarallista ja kenties jopa täysin mahdotonta liikkua. Jos katon reunalla ei ole vesikouruja, kattoa pitkin valuvat vedet kastelevat rakennuksen seinät sekä altistavat talon perustukset kosteusvaurioille.

Kattotarkastuksen yhteydessä on olennaista tarkastaa myös kaikkien palahuopakatossa olevien läpivientien kunto. Läpivienti voi alkaa vuotaa, vaikka se olisi ammattilaisen eristämä ja tiivistämä. Läpivientien tiivisteet ovat kuluvaa tavaraa siinä kuin kaikki muutkin katon osat ja rakenteet, joten ne on syytä tarkastaa aika-ajoin. Piipunjuuren tai kattoikkunan tiivistäminen ajoissa on edullisempaa kuin jo alkaneeseen kattovuotoon puuttuminen.

Vesi ohjattava kauas rakennuksesta asianmukaista reittiä pitkin

Jos räystäs vuotaa, voi talon ulkoseinissä ja katon ulkopuuosissa (räystäslaudoissa ja otsalaudoissa) esiintyä lahovaurioita. Myös homepilkut antavat hyvän syyn olettaa, että räystäskouru ei toimi kunnolla. Asia on tietenkin helppo varmistaa, kun seuraavan kerran sataa. Räystäskourujen tehtävä on ohjata kaikki katolta valuva vesi alastuloputkiin. Alastuloputkista vesi on ohjattava esimerkiksi sadevesiputkiin – kunhan se päätyy useiden metrien päähän rakennuksesta. Jos vesi imeytetään liian lähelle taloa, voi se kulkeutua aina perustuksiin asti.

Jotta sade- ja sulamisvedet eivät aiheuttaisi ongelmia rakennuksen eri osille, on huonokuntoinen ränni korjattava. Kyse voi olla siitä, että rännin sauma vuotaa, rännissä on vuotava reikä tai että sadevesijärjestelmä on mitoitettu ja asennettu väärin. Vuotaminen voi johtua myös jään aiheuttamista vaurioista, sillä ränneihin jäätynyt kosteus on voinut vääntää kourujen kaadot pilalle. Korjaamme kourun, ja tarvittaessa uusimme sen. Rännien tekninen käyttöikä on noin 40 vuotta – tarpeeksi vanhat rännit ja syöksyputket uusitaan toimestamme kokonaan.

Kun räystäs vuotaa, kyse voi olla myös rännissä olevista roskista, mitkä estävät veden normaalin poistumisen alastuloputkiin ja sadevesiputkiin. Tällaisessa tilanteessa riittää, että kiipeämme katolle roskapussien kanssa, ja poistamme kaikki lehdet ja neulaset räystäskouruista. Lopuksi voimme huuhdella kourut ja pestä ne myös ulkopuolelta. Talviaikaisia tukoksia aiheuttaa ennen muuta jää. Jos kaikki vesi ei poistu vesikouruista, tulevat ne jäätymään lämpötilan laskiessa pakkasen puolelle. Kuuma vesihöyry saa vesikourut sulamaan, ja sulanapitokaapelit ehkäisevät vastaavaa enää sattumasta.

Kattopeltiseppää tarvitaan myös bitumipaanukatolla

Toteutamme kaikenlaiset kattotyöt, joten saat kauttamme myös tasokkaiden kattopeltiseppien palvelukset. Kun puhutaan kattopeltisepän töistä, tullee ensimmäisenä mieleen konesaumakaton asennus ja korjaus, mutta he tekevät monia muitakin kattotöitä. He toteuttavat taatulla laadulla muun muassa piipun peltityöt, ja tarvittaessa korjaavat piipunhatun tai piipun pellitykset. Piipunhattu on piipun suuaukon päälle asennettava suoja, mikä vähentää hormin laastin rapautumista – ja sitä kautta se vähentää hormisaneerauksien tarvetta. Hormia rapauttavat sen sisään pääsevät sade- ja sulamisvedet, mitkä on kuitenkin suhteellisen helppo pitää pois hormista piipunhatun ja piipunpellityksien avulla. Rapautunut hormi saadaan jälleen turvalliseksi pinnoittamalla se uudestaan. Tätä toimenpidettä kutsutaan myös hormin massaamiseksi. Hormi, missä ei ole koloja tai halkeamia, ei aiheuta noki- ja rakennuspalovaaraa. Se ei myöskään päästä karkuun lämpöä tai savukaasuja.

Katon huoltaminen on kuin laittaisi rahaa pankkiin

Palahuopakaton huoltaminen on kuin laittaisi rahaa pankkiin, sillä säännöllisin väliajoin huollettu katto vastustaa paremmin erilaisia rasituksia, säilyy pidempään paremmassa kunnossa ja aiheuttaa näin ollen vähemmän kustannuksia rakennuksen omistajalle. Jokaiselle katolle, niin kuparikatolle, konesaumakatolle kuin palahuopakatollekin, on tärkeää, että se huolletaan joka kevät ja syksy. Tällainen huolto sisältää katon puhdistuksen kaikista roskista, räystäskourujen siistimisen ja koko katon kunnon käsittävän tarkastuskierroksen. Näillä kattohuolloilla on suuri merkitys katon kannalta. Katon pinnan puhdistus ehkäisee katon sammaloitumista ja haurastumista, mitä likainen katto ja siihen sitoutuva kosteus voivat aiheuttaa. Vesikourujen puhdistus huolehtii siitä, että sadevesijärjestelmä vetää läpi vuoden, eivätkä katolta valuvat vedet ala aiheuttaa kosteusvaurioita. Katon huolellinen tarkastus kauttaaltaan taas paljastaa, jos katto tarvitsee joitain muita kattohuoltoja voidakseen paremmin – tai jos katossa on sattumoisin jotain korjattavaa ja paikattavaa.

Palvelemme satunnaisissakin huoltotarpeissa

Palahuopakatto pitää puhdistaa ja tarkastaa säännöllisesti. Satunnaisemmin tarvittuja palahuopakaton huoltoja ovat katon pesu ja pinnoitus, sammalenpoisto ja esimerkiksi lumimassojen ja jään poisto katolta. Palvelemme kaikkia taloyhtiöitä, yksityisasiakkaita ja yrityksiä koko Suomessa myös näiden satunnaisempien ja vain tarpeen vaatiessa tilattavien kattohuoltojen tiimoilta.

Palahuopakatto voi kuivua auringossa ja ruveta halkeilemaan, jos sen suojapinnoite kuluu liiaksi. Siksi pinnoite kannattaa uusia sen alkaessa vaikuttaa turhan hiutuneelta. Samalla katto pestään harjojen ja vesiletkun avulla. Uusitun pinnoitteen ansiota rakennuksen palahuopakatto hylkii jälleen sammaleita, eivätkä auringon ultraviolettisäteet pääse kuivattamaan sen pintaa liiaksi. Palahuopakaton elinkaari saattaa pidentyä tämän yksittäisen huoltotoimenpiteen ansiosta jopa parilla kymmenellä vuodella.

Jotta katto pysyisi hyvässä kunnossa, kannattaa kaikki ylimääräiset rasitukset poistaa – näitä ovat muun muassa jää, roskat, lumi ja sammalet. Jää, mikä saattaa estää sulamisvesien poistumista katolta ja aiheuttaa täten saumavuodon, poistetaan kuumalla vesihöyryllä. Roskat poistetaan ilmapuhaltamalla, ja sammalet kemiallisilla sammaleenpoistoaineilla. Aineen vaikutuksesta myös kaikki sammalten itiöt kuolevat, joten uusia sammaleita ei esiinny pitkiin aikoihin. Lumi pudotetaan katolta lumentyöntimillä ja lapioilla, mutta äärimmäistä varovaisuutta noudattaen, jotta katto ei vaurioidu ja ala vuotaa.