NÄYTTÄVÄ JA EHJÄ KATTO HUOMATAAN
Korjaamme, paikkaamme ja remontoimme kattosi korkealla ammattitaidolla!

Lumenpudotustöissä on tärkeää olla varovainen

Kerrostalon, omakotitalon tai rivitalon katto voi tarvita ulkopuolista apua, jotta kattolumen paino ei vaurioittaisi katetta tai kattorakenteita. Katolla oleva lumitaakka voi olla hyvin raskas – varsinkin keväällä, kun vesisade saa lumen vettymään ja tiivistymään. Lumen pudotus katolta kannattaa teettää alan ammattilaisilla, sillä katto saattaa vaurioitua lumenpudotustöiden aikana. Väärin tai huolimattomasti toteutetuista kattolumitöistä voi tulla kallis lasku. Myös ohikulkijat voivat joutua vaaraan, jos kattolumitöiden tekijä ei osaa ottaa huomioon kaikkia seikkoja, joita turvallinen lumenpudotus vaatii. Lisäksi pitää olla hyvin varovainen, sillä kaltevalla ja liukkaalla katolla liikkumiseen sisältyy paljon erilaisia riskejä.

Lumenpudotukseen liittyvistä riskeistä tulee ehkä ensimmäisenä mieleen se, että kattolumityöntekijä voi liukastua tai horjahtaa alas katolta. Näin valitettavasti joskus käykin, siksi katolle ei kannata kiivetä ilman työparia ja kunnollisia työturvallisuustuotteita. Pidämme tarkan huolen siitä, että meidän työntekijämme käyttävät turvavaljaita myös tasakatolla työskennellessään! Osa riskeistä liittyy siihen, että lumenpudottaja saattaa tulla vaurioittaneeksi kattoa, esimerkiksi rikkoneeksi katon tiivisteitä tai jiirejä, irrottaneeksi kattotiiliä tai naarmuttaneeksi peltikatetta. Kokeneet lumityöntekijämme osaavat ottaa huomioon myös sen, mitä riskejä liittyy katolta alas työnnetyn lumikuorman alastuloon. Painava lumikuorma saattaa pudota sellaiseen paikkaan, että se rikkoo alle jäävää omaisuutta. Väärään paikkaan putoava lumi voi aiheuttaa myös henkilövahinkoja – siksi eristämme vaarallisen alueen aina huolella.

Joskus katolle kertyy myös jäätä. Jäätä saattaa muodostua katon reunoille joko jääpaanteeksi tai jääpuikoiksi. Kannattaa tilata jään höyrysulatus, ennen kuin jää alkaa aiheuttaa vahinkoja tai uhkaavia vaaratilanteita. Kotitalousvähennystä saa myös tällaisista kattotöistä, jos sulatettava katto sijaitsee omakotitalon tai kesämökin päällä. Jään poistolle, lumenpudotukselle ja kaikille muille kattotöille järjestyy kauttamme näppärästi myös rahoitus.

Lumenpudotukset katolta

Kannattaa tarkkailla myös lumen jakautumista katolla

Katon päälle sataa joka vuosi lunta, mutta riippuu monista eri seikoista, kuinka suuri osa lumesta jää katolle, ja kuinka suuri osa valuu tai sulaa pois. Katteen materiaalilla ja katon harjakulmalla on vaikutusta siihen, kuinka paljon lunta katolle jää. Myös katon muoto ja rakennuksen sijainti vaikuttavat asiaan. Tuuli saattaa kuljettaa lumia kattoa pitkin niin, että toisessa päässä lapetta on enemmän lunta kuin toisessa päässä. Lunta tapaa kertyä myös katon sisätaitteiden päälle. On hyvä tarkkailla paitsi kattolumen määrää, myös lumen jakautumista katolla. Epätasainen jakautuminen on katon kannalta vielä haitallisempaa kuin kattolumen määrä – ainakin niin kauan, kuin puhutaan pakkaslumesta. Suojalumen suhteen pitää olla vielä tarkempana, sillä sama määrä suojalunta voi painaa monta kertaa enemmän kuin pakkaslumi. Lumen pudotus katolta tilataankin usein juuri keväällä, kun auringon lämpö alkaa lämmittää kattoa, ja vesisateet lisäävät kattolumikuorman painoa per kuutio.

Tasa- ja tiilikattoisten rakennusten, pinta-alaltaan isoilla katoilla varustettujen rakennusten sekä esimerkiksi hallien ja maneesien omistajien kannattaa huolehtia läpi talven siitä, että lunta ei kerry katolle liikaa. Tasakatolta lumi ei valu pois ilman apua, ja tiilikaton paino on melko massiivinen myös ilman ylimääräistä lumitaakkaa. Pinta-alaltaan suurilla katoilla on se vaara, että lumi jakautuu epätasaisesti katolle. Hallit, maneesit ja muut ulkorakennukset tavataan rakentaa kevyemmin kuin asuinrakennukset. Tällaisten rakennusten katot voivat jopa sortua lumitaakkansa alla. Vesikattorakenteiden lisäksi lumen paino voi saada katon saumat ja jiirit vuotamaan, sillä ne saattavat ikään kuin ratketa. Sulava lumi pääsee tällöin kastelemaan kattorakenteet ja eristeet.

Lumi voi saada katon sortumaan tai vuotamaan

Katon sortuminen on se äärimmäisen lumen aiheuttama vahinko. Paljon todennäköisempää on katon saumojen vioittuminen tai esimerkiksi lumiesteiden irtoaminen katolta alas tulevan lumen mukana. Tiilikatto, peltikatto tai bitumikatto voi myös painua lommolle, jos sen päällä on kovin painava lumitaakka.

Varsinkin vettyneen lumen paino koettelee katon saumoja ja jiirejä niin, että ne saattavat päästää lumen alle sulaneen veden lävitseen. Lumimassojen paino rasittaa kovasti myös kaikkia kattoläpivientejä, esimerkiksi piipunjuurta. Piipunjuuri saattaakin alkaa vuotaa ennen kevättä. Lumen painolla on taipumus myös painaa ja höllätä erilaisten kattotarvikkeiden kiinnityksiä. Kun lumimassa alkaa viimein valua alas katolta, se voi repiä mukaansa kattotikkaat, vesikourut tai vaikka viemärintuuletusputken. Lumi voi siis johtaa sekä katon rakenteiden vaurioitumiseen että kattovuotoihin eri puolilla kattoa.

Lumivaurioita voi ehkäistä eri tavoin, ja näin kannattaakin tehdä, sillä vakuutus ei suinkaan välttämättä korjaa katolle sataneesta lumesta aiheutuneita vahinkoja. Saumavuotoja ja kattojään syntymistä voidaan estää lisäämällä katon alla olevia eristeitä, joiden tehtävä on estää lämpöhukka ja pitää ostolämpö sisällä asunnossa. Lämpöhukka aiheuttaa monia ikäviä asioita, joista yksi on katolla olevan lumen runsas sulaminen. Mitä enemmän vettä katolla on, sitä todennäköisemmin katon saumat alkavat vuotaa. Osa vedestä voi jäätyä katon reunalle niin, etteivät lumen alta valuvat uudet vedet enää pääsekään vesikouruihin.

Läpivientivuotoja voi ehkäistä tarkastamalla kaikkien kattoläpivientien tiivisteet ja suojapellitykset ennen talven tuloa. Tiivisteet haurastuvat vuosien mittaan, muun muassa katon lämpöliikkeiden vaikutuksesta. Jos tiivisteet havaitaan huonokuntoisiksi, tai jos suojapellitykset ovat vääntyneet, on ne korjattava tai uusittava mahdollisimman hyvän tiiviyden varmistamiseksi. Ennen talven tuloa on aika tarkastaa myös kaikki muut kattovarusteet ja niiden kiinnitysten kunto. Jos varusteet ovat hyvin kiinni katossa, ne eivät lähde irti niin helposti, vaikka lunta tulisikin vauhdilla alas katolta. Lumiesteet hillitsevät lumimassojen alastuloa ja auttavat siten suojelemaan paitsi rakennuksen lähellä liikkuvia ihmisiä, myös viemärintuuletusputkia, aurinkopaneeleilta ja muita kattotarvikkeita, mitkä lumimassa saattaisi repiä mukaansa. Lumiesteidenkin kiinnitykset löystyvät, siksi ne on tarkastettava ennen talven tuloa. Parhaatkaan lumiesteet eivät tee ihmeitä. Jos lunta on katolla poikkeuksellisen paljon, on parasta ottaa puhelin käteen ja tilata lumenpudotus.

Töiden suunnittelu on osa kattolumitöitä

Lumenpudotukseen harjakatolta, tasakatolta tai esimerkiksi pulpettikatolta liittyy monenlaisia vaaratekijöitä. Jotta lumen ja jään poisto katolta sujuisi kaikin puolin turvallisesti, on oltava tietoinen kaikista urakkaan liittyvistä riskeistä. Kerrostalon tai esimerkiksi omakotitalon lumenpudotus alkaakin töiden suunnittelulla. Otamme huomioon kaikki kohteen erityispiirteet ja suunnittelemme, koska lumet voi pudottaa, minne ne voi pudottaa ja miten estetään ketään jäämästä katolta putoavan lumen alle. Meillä on tietotaitoa ja resursseja pudottaa lumet myös isojen teollisuuskiinteistöjen tai kaupungin keskustassa sijaitsevien kerrostalojen katoilta.

Lumenpudottaja voi satuttaa itsensä

Lumimassojen pudotus katolta on vaarallinen kattotyö, ja se kannattaa ottaa huomioon heti alusta pitäen. Omin päin ei kannata alkaa lunta pudottaa, varsinkaan, jos ei ole tottunut katolla työskentelemiseen ja siellä liikkumiseen. Meiltä sujuu lumenpudotus kaikenlaisten rakennusten katoilta, myös niiden kaikista korkeimpien. Meitä on aina vähintään kaksi, jotta lumenpudottaja saisi tarvittaessa nopeasti apua. Kaksin aina kaunihimpi, mutta kaksistaan tai isommalla porukalla urakka tehtynä urakka eteneekin nopeammin.

Lumenpudotus omakotitalon katolta ei ole mikään läpihuutojuttu

Kaikki lumen pudotukseen liittyvät riskit pitää ottaa huomioon myös silloin, kun lunta pudotetaan omakotitalon harja-, tasa- tai esimerkiksi pulpettikatolta. Asianmukaiset työturvallisuustuotteet pitävät huolta kattolumityöntekijöiden turvallisuudesta, ja etukäteen tehty huolellinen suunnittelu varmistaa sen, ettei katolta putoava lumi aiheuta vahinkoja. Lumen pudottamisen pitää tapahtua sellaiseen paikkaan, ettei se vahingoita alle jääviä rakenteita (esimerkiksi terassikatosta) tai esimerkiksi autoja ja istutuksia. Valvomme vaaravyöhykettä tarkoin, ja tarvittaessa eristämme sen niin, ettei kukaan tule vahingossakaan joutuneeksi katolta putoavan lumen ja jään alle.

Tietenkin olemme tarkkoja myös siitä, ettemme tule vaurioittaneeksi tiilikattoa, peltikattoa tai huopakattoa – tai sen yksityiskohtia. Katolle jätetään muutamia senttejä lunta, jotta lumentyönnin tai lapio ei osuisi vahingossa katteeseen jättäen siihen jälkiä. Erityisen herkästi vaurioituu huopakatto, mutta osaamme ottaa tämän huomioon, onhan meillä pitkä kokemus myös huopakattojen huoltamisesta. Vaikka meillä onkin pitkä kokemus lumenpudotuksista ja muista kattotöistä, emme koskaan suhtaudu niihin läpihuutojuttuina, vaan toteutamme urakan huolella ja harkinnalla.

Lumenpudotus kerrostalon katolta voi vaatia jopa liikennejärjestelyjä

Jos kyseessä on kerrostalon lumenpudotus, tuomme paikalle henkilönostimet ja tarvittaessa vaikka nostinkoriauton, joiden avustuksella homma sujuu helposti ja turvallisesti talon korkeudesta huolimatta. Mikäli tarve vaatii, kyltitämme alueen ja valvomme, että sivulliset pysyvät poissa vaara-alueelta. Ei ole leikin asia jäädä katolta putoavan lumen ja jään alle – se voi olla jopa hengenvaarallista.

Keskusta-alueilla tehty lumenpudotus kerrostalon katolta voi vaatia erikoisjärjestelyjä, esimerkiksi katolta pudotettavien lumien kuljettamista pois tontilta. Pienellä tontilla ei välttämättä ole tilaa lumille, koska tilaa pitäisi jäädä myös asukkaiden autoille ja lasten leikkipaikoille. Lisäksi lumenpudotustyöt saattavat haitata rakennuksen ohi kulkevaa liikennettä. Osaamme ottaa huomioon kaikki tällaiset seikat, ja tarvittaessa huolehtia sekä liikenteen ohjaamisesta että liikennejärjestelyluvista. Jos katu on oikein poikkeuksellisen runsaasti liikennöity, voi olla parasta, että teemme kattolumityöt rauhallisempaan vuorokaudenaikaan eli myöhään illalla tai yön jo laskeuduttua.

Satsaa pihamaan turvallisuuteen – meiltä lumenpudotus kilpailukykyisin hinnoin

Lumenpudotuksia pidetään kalliina, ja siksi moni vaarantaa itsensä kiipeämällä katolle yksin – tai ottaa riskin, ja jättää lumimassat kokonaan vähentämättä. Tilaa kesämökin, ulkorakennuksen tai vaikka kerrostalon lumenpudotus meiltä, niin saat sen kilpailukykyisellä hinnalla. Lumenpudotusurakan hinta ei välttämättä ole lainkaan niin paljon kuin pelkäsit! Teemme kattolumityöt sellaisella hinnalla, mikä turvallisesti ja kaikin puolin sujuvasta lumenpudotuksesta kannattaakin maksaa. Jos kyseessä on kesämökin tai omakotitalon katto, voit vähentää urakan omassa verotuksessasi, joten loppujen lopuksi maksettavaksi ei jää kovinkaan paljoa.

Lumikuorman vähentäminen katolta on satsaus pihamaan turvallisuuteen, ja samalla vähennetään kaikkien erilaisten lumen katolle aiheuttamien vahinkojen todennäköisyyttä. Notkolle painuneen katon tai saumoistaan vuotavan katon korjaaminen keväällä voisi tulla kalliimmaksi kuin liian painavan kattolumen hallittu pudottaminen katolta hyvissä ajoin.

Mitä lumenpudotus tarkkaan ottaen maksaa? Saat selville tarkan hinnan ottamalla yhteyttä meihin ja kertomalla lisää kohteestasi ja sen sijainnista. Haluamme tietää muun muassa katon pinta-alan suurin piirtein, kaltevuuden ja rakennuksen korkeuden, sekä tietenkin sen, kuinka paljon katolla on lunta.

Meiltä saat myös lumiesteet

Lumiesteet ovat pätevä tapa estää lumikuorman liikkeiden aiheuttamia vahinkoja niin katolla kuin maassa. Lumiesteet pitävät lumen katolla, joten rakennuksen liepeillä uskaltaa liikkua myös kevättalvella. Lumiesteiden ansiosta myös katon varusteet ovat paremmassa turvassa. Kun lumi ei lähde äkkiarvaamatta liukumaan alas katolta, on todennäköisempää, että kattotikkaat, aurinkopaneelit ja esimerkiksi vesikourut pysyvät paikoillaan koko talven ajan. Lumiesteet eivät ole vapaavalintaisia kattoturvatuotteita, vaan ne kuuluvat jokaiselle katolle, minkä kaltevuus on 1:8 tai sitä enemmän.

Kattotikkaiden ja muiden katolle asennettujen varusteiden irtoamista talvella voi ehkäistä myös tarkastamalla kaikkien kattotarvikkeiden kiinnitykset säännöllisesti. Tämä ohje koskee myös lumiesteiden kiinnityksiä, sillä nekin saattavat löystyä katon lämpöliikkeiden ja painavan lumen aiheuttaman rasituksen takia. Kiinnikkeiden tarkastaminen kuuluu olennaisena osana kaikkiin suorittamiimme kattotarkastuksiin. Tällaista koko katon kunnon käsittävää tarkastusta tarvitaan heti talven jälkeen, mutta myös juuri ennen uuden talven alkamista. Kun katto tarkastetaan loppusyksystä läpikotaisin, ehditään tehdä kaikki talviaikaisia vaurioita ehkäisevät kiristykset, tiivistykset ja paikkaukset (jos tarpeen).

Jäästä on helppo hankkiutua eroon

Ole varovainen, jos katon reunalla on jäätä ja jääpuikkoja, sillä alas putoava jää saattaa aiheuttaa onnettomuuksia. Lisäksi jää voi aiheuttaa katolle erilaisia ongelmia, joten kannattaa ottaa ensi tilassa yhteyttä ja tilata jään poisto katolta. Jääpuikot poistetaan käsin, muu jää poistetaan katolta sulattamalla se kuumalla vesihöyryllä. Kuuma höyry saa jään sulamaan tuossa tuokiossa, eikä se aiheuta vaaraa sen paremmin ympäristölle kuin rakennuksesi katollekaan.

Vahinkoja, joita jää voi aiheuttaa katolla, ovat ennen kaikkea saumavuodot. Jää saattaa estää veden pääsyn kattokaivoon tai vesikouruun, ja silloin katolle jää seisovaa vettä. Kaikkien kattojen saumat voivat alkaa vuotaa sen rasituksen alla, mitä seisova vesi niille aiheuttaa. Jään poistaminen katolta varmistaa sen, että vesi pääsee pois katolta, eikä ala tihkua saumoista kohti yläpohjarakenteita.

Jos jää katolla on jokavuotinen ongelma, kannattaa selvittää, johtuuko se runsaasta lämpövuodosta, mihin voidaan puuttua lisäämällä eristeitä katon alle. Paksumpi eristekerros pitää lämmön paremmin sisällä, eikä anna sen karata sulattamaan katolla olevaa lunta. Katon lisälämmöneristys voidaan yleensä toteuttaa purkamatta kattoa lainkaan.

Näin sadevesijärjestelmä ei jäädy talvella

Jos katon sadevesijärjestelmässä – räystäskouruissa tai kattokaivoissa – esiintyy jäätä, saadaan sekin pois kuumaa vesihöyryä käyttämällä. Kuuma vesihöyry soveltuu myös esimerkiksi ojarummun sulattamiseen. Sadevesijärjestelmän jäätyminen johtuu yleensä siitä, että sinne on jäänyt syksyllä roskia. Roskat estävät kaikkea vettä poistumasta, ja talven tullen vesi tietenkin jäätyy. Sadevesijärjestelmä kannattaakin puhdistaa joka vuosi ainakin kaksi kertaa, jotta tukoksia ei esiintyisi.

Rännien ja kattokaivojen puhdistamiseen kuuluu myös se, että ne kuntotarkastetaan huolella. Jos kourut ovat vääntyneet, niiden kaadot saattavat olla vioittuneet. Tällöinkään kaikki vesi ei pääse poistumaan kouruista, joten rännit voivat jäätyä umpeen ja alkaa kasvattaa jääpuikkoja. Kourusaneeraus ratkaisee ongelman jo ennalta. Ehjät ja hyväkuntoiset rännit vetävät kaikkina vuodenaikoina, varsinkin, jos ne puhdistetaan säännöllisesti. Varmuuden vuoksi omakotitalon, kerrostalon tai muun rakennuksen sadevesijärjestelmään voidaan asentaa myös sulanapitokaapelit. Sähkökäyttöiset sulanapitokaapelit estävät jäätä tehokkaasti. Kattokaivoihin voidaan asentaa lämpövastukset, mitkä niin ikään estävät jään muodostumista. Umpeen jäätynyt kattokaivo voi aiheuttaa kattovuodon, sillä tällaisessa tilanteessa vedellä ei ole muuta reittiä pois katolta.

Mitä jäätynyt vesikouru sitten aiheuttaa, paitsi alas pudotessaan jopa hengenvaarallisia jääpuikkoja? Yksi vaaratekijä liittyy rännien yli pihamaalle valuvaan veteen, mikä jäätyessään muuttaa pihan hyvin liukkaaksi. Ränneistä tulviva vesi voi myös kastella rakennuksen julkisivun, ja jouduttaa siten sen rapautumista tai lahoamista. Ränneissä jää voi aiheuttaa erilaisia vaurioita, kuten kourujen vääntymistä ja kaatojen menemistä pilalle. Parempi on siis poistaa jää ja ehkäistä sen syntyminen mahdollisuuksien mukaan.