NÄYTTÄVÄ JA EHJÄ KATTO HUOMATAAN
Korjaamme, paikkaamme ja remontoimme kattosi korkealla ammattitaidolla!

Palahuopakattoremontti – Neljä vuosikymmentä palvellut palahuopakatto alkaa olla aika uusia

Palahuopakatto eli bitumipaanukatto palvelee noin 40 vuotta. Kattoa on vaikea saada kestämään kovinkaan paljoa tätä pidempään, vaikka sitä huollettaisiin kuinka ahkerasti, ja vaikka kaikkiin katon paikkaustarpeisiin puututtaisiin välittömästi. Palahuopakatto saattaa alkaa vaikuttaa uusimisen tarpeessa olevalta jo ennen, kuin neljä vuosikymmentä on kulunut. Ota yhteyttä tähän (palahuopa)kattopalveluun, niin saat asiantuntevan lausunnon kattosi kunnosta ja siitä, onko katto taloudellisempaa uusia vaiko korjata. Uuden katon tilaamisessa on monia hyviä puolia. Jos vanhan katon kunnostaminen tulisi maksamaan suurin piirtein yhtä paljon kuin palahuopakattoremontti, kannattaa palahuopakatto ilman muuta uusia. Uudella palahuopakatolla on edessään noin 40 vuotta, ja koska kattoa suojaa uudenkarhea pinnoite, hylkii se likaa ja kasvustoja varsin tehokkaasti. Uuden katon omistaja pääsee siis helpolla kattohuolloista, ja koska pinnoite suojaa kattoa myös rasituksilta, ei katonkorjauksiakaan tarvita aikoihin.

Me teemme koko Suomessa kaikki palahuopakattotyöt. Palahuopakaton asentamisen ja varustelemisen lisäksi saat meiltä kaikki kattohuollot ja katonkorjaukset, olipa kyseessä omakotitalon, kerrostalon, rivitalon tai vaikkapa liikekiinteistön katto. Kattohuolloista tiheimmin tarvittu toimenpide on katon ja sen vesikourujen puhdistus. Roskat pitää poistaa kahdesti vuodessa, jotta katto ei alkaisi sammaloitua ja jotta vesikourut eivät alkaisi ruostua ja vuotaa. Tämänkin kattohuollon yhteydessä saat ilmaisen kattotarkastuksen. Tällainen kattotyö tulee kaupan päälle aina, kun tilaat meidät tekemään jotain katollasi. Jos kattoa olisi sillä kertaa tehdyn huollon tai paikkauksen lisäksi syytä huoltaa jotenkin muutoin, saat siitä reilun tarjouksen. Katolta voi löytyä esimerkiksi poistamista odottavia sammaleita, tai ehkä jokin palahuopapaanu on liimattava paremmin paikoilleen. Hyvinkin huolletussa palahuopakatossa tulee varmasti esiintymään joitain korjaustarpeita. Lumi voi saada jiirit vuotamaan, tai ehkä kova tuuli nykäisee viemärintuuletusputken irti katosta…

Niin kattokorjausten, kattoremontin kuin kaikkien muidenkin kattotöiden kustannukset oikeuttavat kotitalousvähennykseen. Kotitalousvähennys on tehnyt omakotitalon tai kesämökin korjaus-, huolto- ja remonttitöiden teettämisestä aiempaa kannattavampaa, joten sitä kannattaa hyödyntää. Kaikenlaisiin kattotöihin saa meidän kauttamme myös rahoituksen. Joustava ja helposti järjestyvä remonttilaina mahdollistaa kaikkien kattotöiden teettämisen ajallaan – myös siinä tapauksessa, että korjaustarve astuu esiin täysin yllättäen.

Palahuopakattoremontti - Uusi palahuopakatto

Vanhan palahuopakaton purkutyöt

Meidän käsiimme uskallat jättää jokaisen palahuopakattoprojektin, myös normaalista poikkeavat tai erityistä asiantuntemusta vaativat. Harkittu, huolellinen ja harjaantunut toimintatapamme saa aikaan se, ettei mikään olennainen korjaus jää tekemättä, että aluskermi tulee mitoitettua justiinsa oikein, ja ettei kattorakenteiden terveys ja kantokyky jää arvioimatta. Muistamme eristää jokaisen IV-putken kondenssiveden ehkäisemiseksi, ja pellittää läpiviennit asianmukaisesti. Kaikki on kunnossa viimeistä piirtoa myöten, kun olemme asentaneet uuden palahuopakaton ja suorittaneet sen lopputarkastuksen.

Kattoremontti – niin palahuopakattoremontti, tiilikattoremontti kuin vaikkapa konesaumakattoremontti – alkaa yleensä vanhan katon purkamisella. Vanhan katon jäänteet toimitetaan jäteasemalle, mistä ne päätyvät hyötykäyttöön. Jos kyse on laattakatosta, tullaan siitä aikanaan valmistamaan asfaltin raaka-ainetta. Juuri mikään ei Suomessa enää päädy kaatopaikalle! Kun vesikatto ja aluskermi on purettu, teemme kaikki korjaukset, joita kattorakenteet saattavat vaatia tehtäviksi. Kastuneet ja lahon vaurioittamat puuosat on kunnostettava, ja eristeet pitää vaihtaa, mikäli niissä esiintyy kosteutta.

Joissain tapauksissa vanhan katon purkutyöt voidaan jättää kokonaan väliin, tai ainakin niistä aiheutuu tavanomaista vähemmän kustannuksia. Jos katon rakenteissa ei ole lumikuorman tai kosteuden aiheuttamia vaurioita, voidaan tavallisen palahuopakattoremontin sijasta toteuttaa katon osittainen uusiminen. Silloin puramme ja vaihdamme pelkän vesikatteen ja aluskermin, eli aluskatteen. Vanhan palahuopakaton purkaminen voidaan unohtaa kokonaan, jos tulemme yhdessä asiakkaan kanssa siihen tulokseen, että on mielekästä rakentaa uusi katto suoraan vanhan katon päälle. Vanhan palahuopakaton päälle rakennettava katto voi olla myös peltikatto, eli sen ei ole välttämätöntä olla bitumikatto.

Terveen katon alta löytyvät terveet rakenteet

Huopakaton alta tulee löytää terveet rakenteet – kuivat, ryhtevät ja vauriottomat. Tällaiset rakenteet jaksavat kannatella kattoa vuosikymmenestä toiseen ilman ongelmia. Kosteus voi vaurioittaa katon rakenteita, mutta syy voi löytyä myös katon päällä olleesta, liian painavasta lumitaakasta. Kattoremontti alkaa sillä, että katon alapuoliset osat tarkastetaan. Tämän tarkastuksen perusteella tiedämme, mitä kaikkea katon alla pitää tehdä, ja osaamme laskea palahuopakatolle vaihdolle heti oikean hinnan.

On monia syitä sille, miksi palahuopakatto vuotaa. Joskus kyse on rakenteiden ikääntymisestä ja haurastumisesta. Joskus taas katon rikkoo liian painava lumi: lumen paino voi saada katon saumat vuotamaan, tai lumen liukuminen pitkin lapetta saattaa kiskoa katosta irti erilaisia kattotuotteita. Katon varusteiden irtoaminen katosta rikkoo myös katetta, tehden siihen esimerkiksi repeytymiä. Olipa kattovuodon syy mikä hyvänsä, kosteuden vaurioittamat kattorakenteet on uusittava tai vähintäänkin kunnostettava kattoremontin (tai kattovuodon korjauksen, jos katon vaihto ei ole vielä ajankohtaista) yhteydessä.

Kattovuoto on saattanut kastella myös yläpohjan eristeet. Eristeet joudutaan tällöin uusimaan kattoremontin tai katonkorjauksen yhteydessä. Näin toimimalla vältytään homevaurioilta. Tarvittaessa lisäämme eristeitä katon alle. Tarpeeksi runsas määrä eristeitä pitää asunnon lämmityskulut aisoissa, vähentää energian kulutusta ja vähentää talviaikaisten kattovuotojen riskiä. Katon läpi karkaava lämpö sulattaa katolla olevaa lunta, ja katolle voi näin ollen kertyä paljonkin sulaa vettä. Vesi voi tulla saumoista läpi, varsinkin, jos osa vedestä pääsee jäätymään katon reunalle. Kattojää saattaa estää lumen alta esiin tulevan sulamisveden pääsyn vesikouruihin, ja katolle jäävä seisova vesi saattaa saada katon vuotamaan. Aluskermin ansiosta vesikaton läpi vuotava vesi ei ehkä kastele katon rakenteita, mutta aluskatekin saattaa vaurioitua – varsinkin pitkään jatkuvan kosteusrasituksen alla.

Palahuopakatto on moderni ja näyttävä ratkaisu

Palahuopakatto on näyttävä ratkaisu omakotitalon, piharakennuksen, kesämökin tai minkä tahansa muun kiinteistön uudeksi katoksi – vaikka katon paanut olisivatkin perinteisen värisiä. Mustien tai harmaiden huopalaattojen ohella voit valita katollesi myös värikkäät ja aavistuksen epätavalliset paanut, esimerkiksi sinisen tai vihreän sävyiset. Punainen palahuopakatto on väripilkku, mikä huomataan varmasti! Paanut voivat olla myös esimerkiksi suorakulmion muotoisia, joten perinteinen kuusikulmainen vaihtoehto on vain vaihtoehto muiden joukossa. Uusien paanujen asennus katolle tapahtuu itseliimautuvan liimapinnan avulla. Uusimmissa paanuissa ei ole edes liimapintaa suojaavaa muovikaistaletta, joten katon asennus tapahtuu vikkelästi, ja ilman turhaa muovijätettä.

Valinnan varaa löytyy myös palahuopakatolle sopivien sadevesijärjestelmien joukosta. Pyöreäpohjaisten kourujen sijaan voimme asentaa kattosi räystäille myös kantikkaat rännit, ja väri voidaan soinnuttaa kattoon tai talon julkisivuun. Sadevesijärjestelmä voi loistaa myös jossain erikoisvärissä, jolloin se luo rakennukseesi mitä näyttävimmät kehykset. Muovisia rännejä kestävämmät räystäskourut valmistetaan teräksestä; vielä kestävämpi sadevesijärjestelmä toteutetaan ruostumattomasta ja todella pitkäikäisestä alumiinista.

Ehkä talossasi on tasakatto, millä on vanha tiivissaumakate? Tällaisellekin katolle voidaan asentaa palahuopapaanut; kattoa on vain ensin muokattava kaltevammaksi. Jos tahdot muuttaa kattosi harjakulmaa tai väriä, kannattaa ensin varmistaa rakennusvalvonnasta, vaatiiko tämä työ mahdollisesti toimenpidelupaa. Sitä koskevat käytännöt vaihtelevat maassamme varsin paljon alueittain, joten tässä yhteydessä emme voi antaa vastausta tähän palahuopakattoremonttia koskevaan kysymykseen.

Omakotitalon kattotöistä saa verovähennyksiä

Kun annamme tarjouksen palahuopakaton uusimisesta, on tarjouksessa huomioitu kaikki kattoremontin osa-alueet ja niin materiaali- kuin esimerkiksi kuljetuskustannuksetkin. Kyseessä on siis avaimet käteen -toteutus. Omakotitalon katon korjauksista ja muista kattotöistä – myös palahuopakaton vaihdosta – saa kotitalousvähennystä, kun ne teettää meillä. Verottaja myöntää kotitalousvähennystä myös vapaa-ajan asunnon kattotöistä, joten kotitalousvähennyksen vaikutuksen kattotyön loppusummaan voi laskea vaikka heti, kun saa antamamme kirjallisen tarjouksen käteensä.

Kattoremontista saa taatusti kilpailukykyisen tarjouksen, kun päättää teettää sen meillä. Kattoremontti on silti melko iso kustannuserä kerralla maksettavaksi. Katon vaihdolle voi hakea kauttamme rahoitusta. Joustava rahoitus on vain muutaman klikkauksen päässä! Yksin tein kannattaa teettää kaikki kattotyöt, joita on ollut suunnitelmissa. Esimerkiksi aurinkopaneelien asennus hoituu katon uusimisen yhteydessä huokeilla lisäkustannuksilla – ja edullisemmin, kuin erillistyönä tilattuna! Toinen tapa säästää rahaa palahuopakaton uusimisen suhteen on tilata se mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, mieluiten jo ennen, kuin vanha katto on alkanut vuotaa sateella. Jos katon alla ei tarvitse tehdä korjaustöitä, sujuu katon uusiminen nopeammin ja edullisemmin kustannuksin.

Ekologisempi katto näillä vinkeillä

Omaan hiilijalanjälkeen voi vaikuttaa jokapäiväisillä valinnoilla, mitkä koskevat paikasta toiseen liikkumista, ruoan alkuperää, energian kulutusta tai energian alkuperää. Toive ekologisemmasta ja edullisemmasta asumisesta kannattaa ottaa esille jo katon vaihtoa suunnitellessa. Kattoremontin yhteydessä katosta voidaan tehdä tiiviimpi, mikä vähentää energian kulumista rakennuksen talviaikaiseen lämmittämiseen. Kattoremontin loppuvaiheessa uusi katto voidaan varustella aurinkopaneeleilla, mitkä keräävät talteen uusiutuvaa ja päästötöntä aurinkoenergiaa. Invertteri muuttaa tämän energian käytettäväksi kännykän tai vaikka sähköauton lataamiseen.

Tiivis katto estää lämpöä karkaamasta

Vesikate ei estä lämpöä karkaamasta rakennuksesta – se asia on yläpohjan eristeiden vastuulla. Tästä syystä palahuopakatto voidaan uusia talvellakin. Eristeet jätetään kattoremontin ajaksi ja sen jälkeenkin omille paikoilleen. Eristeet ovat pitkäikäisiä, joten se ehtivät palvella useammankin katon alla. Joissain tilanteissa eristeet kuitenkin vaihdetaan – yleensä kyse on kattovuodon aiheuttamista kosteus- ja homevaurioista. Kattoremontin yhteydessä katon eristeitä on mahdollista myös lisätä – tosin katon lisälämmöneristys voidaan hoitaa minkä tahansa muunkin kattotyön yhteydessä, tai erillisenä työkokonaisuutenaan.

Uusista eristeistä on monenlaista hyötyä: kuten sanottu, ne estävät lämmintä ilmaa karkaamasta, ja siten ne pitävät asunnon sisätilat lämpöisinä ja vedottomina. Kun aiempaa suurempi osa lämmöstä pysyy sisällä, laskee se asunnon lämmityskustannuksia. Mitä vähemmän energiaa kuluu, sitä ekologisempaa! Lisäksi eristeillä on vaikutusta katon kosteustekniseen toimintaan, sillä jos eristeiden läpi kohoaa paljon lämpöä, on todennäköistä, että katolla oleva lumi sulaa joka talvi altapäin. Katteen ja lumimassojen välissä oleva lumi saattaa alkaa tihkua katon alle, varsinkin lumen rasittamien saumojen ja jiirien kohdalta. Osa vedestä jäätyy katon reunoille, missä se ensi kerran kohtaa pakkasilman tullessaan esiin lumen alta. Reunoille jäätynyt vesi voi estää uusien vesien pääsyn räystäskouruihin, ja tuolloin katolle jäävä seisova vesi saattaa saada saumat pettämään.

Aurinkopaneelit ovat helppo askel kohti ekologisempaa elämää

Aurinkoenergiaa uskotaan saatavan vielä 6,5 miljardin vuoden ajan, ja sitä tulee taivaalta noin tunnissa yhtä paljon, kuin koko ihmiskunta tarvitsee yhden vuoden aikana. Aurinkopaneelit voidaan asentaa omakotitalon, kesämökin tai vaikka piharakennuksen palahuopakatolle joko jonkin muun kattotyön yhteydessä, tai omana palvelukokonaisuutenaan. Aurinkopaneelit asennetaan erityisillä kiinnikkeillä tukevasti ja kestävästi. Johdotuksien läpiviennit toteutamme taatulla laadulla, eli erittäin tiiviisti ja vedenpitävästi. Paneelit toimivat 20–30 vuotta, maksaen itsensä takaisin nopeimmillaan jo noin 10 vuodessa – tämä riippuu tietenkin energiankulutuksestasi. Ylimääräisen sähkön voit myydä sähköyhtiöllesi – ellet sitten asennuta aurinkopaneeleita sähköverkon ulkopuolisen kesämökin katolle.

Hoidamme aurinkopaneelien asennuksen katolle avaimet käteen -periaatteella, joten kyseessä on helppo askel kohti kestävämpää ja ympäristöystävällisempää elämää. Aurinkopaneeleista ei tarvitse kantaa huolta myöhemminkään. Ainoa säännöllinen huolto on paneelien ja niiden kiinnitysten kuntotarkastus pari kertaa vuodessa. Sadevesi puhdistaa paneelit, jos ne likaantuvat, ja lumikin sulaa luonnollisella tavalla. Jos haluat varmistaa aurinkosähkön saannin myös lumisina kuukausina, voi paneelit käydä harjaamassa puhtaiksi lumesta.

Palahuopakaton ylläpito on yllättävän helppoa

Palahuopakaton eli bitumipaanukatteen ylläpito on yllättävän helppoa. Se ei vaadi suurta vaivanäköä, eikä se aiheuta merkittävästi kustannuksia. Omakotitalon, paritalon tai esimerkiksi kesämökin katto pitää puhdistaa ja tarkastaa joka kevät ja syksy, mutta juuri muuta katto ei vaadikaan. Tarkastus kertoo, onko aihetta tilata jokin muu kattohuolto, kuten sammaleiden poisto katolta. Tarkastuksen aikana käymme läpi koko laattakaton kunnon unohtamatta katon tarvikkeiden kiinnityksiä, piipun tai muiden läpivientien suojapellityksiä, katon räystäitä (myös räystään alalaudoituksia), aluskermiä ja lintuverkkoja. Jos katossa on jotain korjattavaa, tulee se huomatuksi. Pian ilmestymisensä jälkeen korjatut vauriot eivät aiheuta isoja korjausoperaatioita tai -kustannuksia. Tällainen katon tarkastus tulee kaupan päälle paitsi palahuopakaton kevät- ja syyshuollon, myös kaikkien muiden tästä osoitteesta tilattujen kattotöiden yhteydessä.

Vaikka kattoon tullut vaurio olisi astetta vakavampi, korjaamme senkin luotettavalla ja ripeällä tavalla. Korjaamme myös vuotaneen palahuopakaton alla olevat home- ja lahovauriot, tuulella katon päälle kaatuneen puun aiheuttamat tuhot ja liian painavaksi äityneen lumitaakan aiheuttamat ongelmat.

Lehdet ja roskat eivät kuulu katolle

Lika, neulaset, lehdet ja sammalet eivät kuulu katolle. Ne ovat siellä ollessaan ehdottomasti väärässä paikassa, joten ne on poistettava. Palahuopakatto onkin syytä puhdistaa aina puolen vuoden välein, jotta lika ei alkaisi pinttyä, ja jotta likainen katto ei rupeaisi myöskin sammaloitumaan. Sammalet haurastuttavat kattoa ja altistavat sen muun muassa saumavuodoille. Roskien poistossa herkältä palahuopakatolta kannattaa olla tarkkana, jotta ei tulisi vaurioittaneeksi katetta. Kun tilaat katon puhdistuksen meiltä, tullaan se tekemään ilmapuhaltamalla. Ilmapuhallin ei riko katon pinnoitetta, kuten turhan karhea harjas voisi tehdä. Samalla puhdistamme myös räystäskourut kaikista niihin kertyneistä roskista. Roskat estävät räystäskouruja vetämästä, ja jos kouru on pitkiä aikoja täynnä roskia, myös ruoste- ja jäätymisvaurioita voi esiintyä.

Mitä muita huoltoja palahuopakatto tarvitsee?

Mitä muita huoltoja palahuopakatto tarvitsee kuin kahdesti vuodessa toteutetun puhdistuksen ja kuntotarkastuksen? Tarvetta voi olla sammaleiden poistolle – tätä urakkaa ei kannata tehdä mekaanisesti, vaan kemiallisesti. Sammalenpoistokäsittelyn jälkeen kasvustot pysyvät pois katteelta pitkän aikaa.

Niin palahuopakatossa kuin tavallisessakin huopakatossa on pinnoite, minkä tarkoitus on suojata katetta erilaisilta mekaanisilta ja kemiallisilta uhilta. Pinnoite kuluu sateiden, kosteuden ja auringon UV-säteiden vaikutuksesta, kunnes bitumi uhkaa paljastua. Kulunutta palahuopakattoa ei ole pakko uusia, jos se on vasta parikymppinen, eikä katon alla ole kosteusvaurioita. Riittää, että puhdistamme katon, vahvistamme kaikki sen nurkat ja liitokset, ja levitämme sille uuden pinnoitteen. Katto kestää erilaisia rasituksia hyvässä lykyssä vielä parikymmentä vuotta!

Palvelurepertuaariimme kuuluvat myös lumenpudotus palahuopakatolta, sillä tällaisen katon pinnalle saattaa kertyä paljon enemmän lunta kuin muille, sileämmällä ja liukkaammalla pinnalla varustetuille katoille. Pudotamme lumet itsemme, katon ja ympäristön kannata erittäin turvallisella tavalla – toimien silti ripeästi ja tehokkaasti. Tarvittaessa tulemme sulattamaan jään katolta tai katon sadevesijärjestelmästä. Jos rännit tapaavat jäätyä umpeen säännöllisestä puhdistamisesta huolimatta, löytyy apu sulanapitokaapeleista.